Novo, žestoko pogoršanje vremena pred vratima, na snazi brojna upozorenja

Objavljeno: 21. studenoga 2022. u 11:04h

Nakon današnjeg predaha od meteoroloških uzbuđenja, pred nama je novo pogoršanje koje diljem Jadrana i gorja donosi potencijalno opasne vremenske prilike zbog čega su na snazi brojna upozorenja.


Noćas slijedi produbljivanje ciklone u Genovskom zaljevu koja će se tijekom utorka premještati prema sjevernom, a zatim i srednjem Jadranu. Vrijeme će samim time biti turbuletno diljem Jadrana uz olujne udare vjetra i grmljavinske pljuskove.

U kombinaciji niskog tlaka zraka, juga i visoke vode, moguća je izražena plima uz plavljenje dijelova obala, a također na dijelu Jadrana može biti olujnih udara zapadnog vjetra, što se dobro može vidjeti u niže priloženim meteorološkim kartama.

Premještanje ciklone prema srednjem Jadranu i udari vjetra, izvor: WRF, Istramet

Iako su prvobitne prognoze ukazivale na jak “snjegožder” u Gorskom kotaru, dobar dio jutrošnjih modela predviđa brzo okretanje kiše na snijeg i akumulaciju novih centimetara. Snijega bi u višim predjelima moglo pasti i 30-ak centimetara, a pravo snježno nevrijeme očekuje i više dijelove Slovenije.

Postupno smirivanje vremena očekujemo u noći na srijedu, o čemu možete detaljnije čitati u našem trodnevnom izvješću. Bura će postupno oslabjeti tijekom srijede, a sredinom dana s daljnjim kidanjem naoblake očekujemo i dulja sunčana razdoblja. (P.R./IM).

Povezane vijesti