Nikon prestao s proizvodnjom legendarnog P1000, a nasljednika nema!

Objavljeno: 04. svibnja 2024. u 11:15h

Tužna vijest dolazi iz Nikona, prestala je proizvodnja legendarnog uređaja P1000, a nasljednika nema. Čini se kako se era superzooma bliži svome konačnom kraju.


Namjerno u prvoj rečenici nisam napisao fotoaparat već uređaj, jer je riječ o zaista fascinantnom komadu tehnike i inženjerskom čudu. Za tek nešto više od 1000 eura, mogućnost kupnje uređaja s 3000 mm optičkim zoomom, koji se može proširiti do 6000 mm digitalno, zaista je (bila) nevjerojatna.

Airbus iz središnje Istre:

U 2024. godini, kod Nikona P1000 osjeća se zub vremena, kao što je sporiji procesor, slabiji autofokus te stariji senzor sa samo 16 megapiksela, stoga je jasno kako je postajala mogućnost dobre nadogradnje od strane Nikona. Usprkos tome, oni su se odlučili ugasiti proizvodnju bez najave nasljednika, što je velika šteta.

Istini na volju, na tržištu će se još neko vrijeme zadržati model P950, ali on ima optički zoom od “samo” 2000 mm.

Drugi proizvođači kamera još su ranije odustali od proizvodnje kompaktnih superzooma, stoga nas ovo i ne treba pretjerano čuditi.

Alpe iz Tara:

Iako korištenje iziskuje nešto više truda u odnosu na novije uređaje, P1000 sve to nadoknađuje iznimno moćnim optičkim zoomom, stoga će sigurno još neko vrijeme itekako koristiti entuzijastima diljem svijeta za motrenje divljih životinja, planeta, contrailsa…

Kao zanimljivost mogu spomenuti kako je objava o prestanku proizvodnje došla paralelno s viješću kako je Nikon potpisao ugovor s NASA-om o suradnji, što je kod nekih “teoretičara zavjere”, a posebice na društvenim mrežama vrlo aktivnih ravnozemljaša uzrokovalo razna nagađanja.

Međutim, očito je da jedno nije povezano s drugim. Tehnologija (osim optike) u ovom modelu ipak je zastarjela i vjerojatno se više ne isplati proizvoditi. Izgleda kako se Nikon okreće profesionalnoj opremi, gdje postoji veći financijski interes, za razliku od tržišta kompaktnih fotoaparata koje su odavno pregazili pametni telefoni.

Rijetki Antonov An-124-100 2022. godine netom nakon izbijanja rata u Ukrajini u preletu iznad Istre: 

Da ne zaboravim, nije ovo uređaj kojeg možemo koristit samo kao fotoaparat, već je jednim dijelom i teleskop! Tako sam primjerice u više navrata tijekom toplih ljetnih večeri uživao u promatranju saturnovih prstena, Jupitera i Mjeseca, što možete pogledati u posljednjem videu u ovom članku.

Ostaje nam nada kako će se Nikon “predomisliti” te kako će u bližoj budućnosti ipak izbaciti nasljednika s određenim poboljšanjima, prvi kupac već mu je zajamčen! (Petar Radovan/Istramet).

Povezane vijesti