Nastavlja se turbuletno prosinačko vrijeme: Stiže zatopljenje, a zatim novi gorski snijeg

Objavljeno: 13. prosinca 2022. u 13:05h

Nastavlja se turbuletno prosinačko vrijeme. Nakon kraćeg perioda pravih zimskih temperatura, stiže nam zatopljenje, obilna kiša, a zatim novi gorski snijeg.


Sunčano vrijeme nije dugo potrajalo. Nakon stabilnog ponedjeljka, utorak obilježava oblačno i hladno vrijeme. Jutros se temperature zraka u Istri mjestimice spustila do -7 °C, a mraza je bilo sve do obale, međutim takvo stanje neće dulje potrajati.

Već sutra slijedi postupno zatopljenje koje će se nastaviti i u četvrtak, a već u petak sprema nam se nova, obilnija kiša uz izraženu južinu. Uslijed obilne kiše i južine snijeg u gorju uglavnom će se otopiti.

Kumulativne oborine do nedjelje

Da ne bude sve tako crno za ljubitelje snijega pobrinut će se nova brza hladna fronta u noći na subotu. S umjerenim zahladnjenjem kiša će u gorju naglo okrenuti na snijeg, a iako bi manjih snježnih iznenađenja moglo biti i u nekim nizinama sjeverne Hrvatske, ne očekuje nas ozbiljna snježna epizoda.

Najobilnije količine snijega pasti će u Sloveniji, što se dobro može uočiti u prognozi našeg WRF-a.

Vrsta oborine u subotu rano ujutro

Zapuhat će umjerena i jaka bura koja neće dulje potrajati, oslabjet će već u nedjelju koja će prema današnji modelima biti uglavnom sunčana, što je dobra vijest za izletnike i ljubitelje prirode. Sa stabilnom vremenom mogli bi ući i u idući tjedan.

Uvod je to u period stabilnijeg vremena kojeg nam donosi privremeno jačanje sredozemne anticiklone, međutim za prognozu vremena koje će nas pratiti u božićnom tjednu još ćemo morati malo pričekati. Neki modeli predviđaju čak i snijeg! (P.R./IM).

Sinoptička situacija početkom 3. dekade

Povezane vijesti