Nakon višetjednog toplinskog vala temperature zraka postupno se vraćaju u normalu, jaka suša se nastavlja

Objavljeno: 03. srpnja 2022. u 12:39h

Nakon višetjednog toplinskog vala koji je uzrokovao ekstremno temperaturno odstupanje u lipnju, temperature zraka uskoro se vraćaju u okvire prosjeka za najtopliji dio godine.


Prva trećina klimatološkog ljeta zaista je bila paklena, ponegdje i rekordno topla, a sve uz izraženu sušu koja se dodatno intenzivira. Nakon višetjednog stanja toplinskog vala, temperature zraka sredinom idućeg tjedna postupno će se vratiti u okvire normalnih za doba godine.

Pošto smo u najtoplijem dijelu godine to znači ugodnije noći te dnevne temperature zraka većinom između 30 i 33 °C. Postupno popuštanje toplinskog vala očekuje nas od utorka, naročito u kopnenom području gdje će biti izraženih lokalnih grmljavinskih pljuskova, ponegdje uz mogućnost jačeg nevremena.

Ono što nas najviše zabrinjava je ekstreman deficit oborina. On u Istri traje od lipnja 2021. godine, a ove godine samo se dodatno intenzivirao. Podaci pokazuju kako su svi mjeseci 2022. godine bili značajno sušniji od prosjeka, što je zaista nevjerojatno!

Izostanak Genovskih ciklona ponajprije u hladnijem dijelu godine već mjesecima utječe na cijelu regiju, tako je dijelom presušila rijeka Po, a preokreta nema na vidiku. (P.R./IM).

temperature
I ove godine prisutan je ekstreman deficit oborina (DHMZ)

Povezane vijesti