Nakon sparnih dana stiže dugotrajan toplinski val koji će vjerojatno potrajati tjednima

Objavljeno: 24. lipnja 2022. u 15:03h

Nakon sparnih dana uz visoku vlažnost zraka, temperature oko 30 °C i rijetke sporadične pljuskove, idući tjedan stiže nam dugotrajan toplinski val koji bi se mogao zadržati tjednima.


Temperature zraka bit će tjednima iznad prosjeka, a umjesto uobičajenih 30 °C, danima ćemo mjeriti 35 i više stupnjeva Celzija. Puhat će većinom južni i jugozapadni vjetar koji će pojačati dojam sparnog i teškog vremena.

Temperature zraka u nizinama unutrašnjosti Hrvatske te u nizinskim dijelovima Srbije mogle bi se prema trenutnim predviđanjima približiti i 40 °C.

Istovremeno, zahvaljujući prodorima svježeg i vlažnog zraka s Atlantika, sjeverozapad Europe mjerit će ugodnije temperature zraka, međutim uz česte oborine i grmljavinske pljuskove koji nerijetko mogu donijeti i jaka nevremena.

U našim krajevima prave kiše osim sporadičnih pljuskova idućih dana nema na vidiku do daljnjega, čime će se intenzivirati već ionako jaka suša. Podsjetimo kako se deficit oborina u Istri proteže još od lanjskog lipnja. (P.R./IM).

Sinoptička situacija u četvrtak, toplinski val preko Sredozemlja do središnje Europe (WRF, Istramet)
Zahvaljujući prodorima sa Atlantika, sjeverozapad Europe očekuje dosta oborina. Izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti