Nakon kraćeg nestabilnog perioda, nastavlja se sunčanije i neobično toplo vrijeme

Objavljeno: 23. listopada 2022. u 09:30h

Nakon kraćeg perioda promjenjivog vremena, uskoro nam se vrijeme vraća “na staro”. Od srijede ponovno će prevladavati djelomice sunčano i značajno toplije vrijeme u odnosu na prosjek za doba godine.


U posljednja 24 sata u većem dijelu središnje i sjeverne Istre palo je između 10 i 20 mm kiše, dok je na jugu i zapadu palo oko 5 mm. Na riječkom području bilježimo uglavnom između 20 i 30 mm, dok su u Gorskom kotaru količine značajno obilnije i kreću se do 100 mm.

Nakon višetjednog perioda suhog vremena, kiša je dobrodošla i za nastavak vrlo dobre sezone gljiva, a tek nakratko je usporila berbu maslina.

Nešto promjenjivije vrijeme očekuje nas i iduća 2 dana, o čemu možete više čitati u našoj trodnevnoj prognozi, a zatim slijedi stabilizacija koju će kvariti jedino jutarnje magle. Temperature zraka ostaju neobično visoke za doba godine.

Očekivane temperature zraka u četvrtak, izvor: WRF, Istramet

Posebno je zanimljivo kako će neobično toplo vrijeme bilježiti gotovo cijela Europa, a pozitivno odstupanje ponegdje će biti veće od 15 °C. Naš WRF predviđa temperature zraka oko 25 °C čak i u Njemačkoj, a toplinu će osjetiti i jug Skandinavije.

Takvo stanje potrajat će “do daljnjega”, odnosno na prognostičkim modelima i dalje nema naznaka jačeg zahladnjenja i jutarnjih mrazeva. (P.R./IM).

Stabilna anticiklona krajem tjedna, izvor: WRF, Istramet
Neobično toplo vrijeme u petak u Europi, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti