Nakon fronte prijeti prvi ozbiljan toplinski val s temperaturama iznad 35 °C

Objavljeno: 26. svibnja 2022. u 21:15h

Period iznadprosječne topline u subotu će nakratko prekinuti hladna fronta. O njoj detaljnije pišemo u našoj trodnevnoj prognozi, ali možemo reći da će svi koji se nadaju konkretnoj kiši u cijeloj Istri ostati razočarani. Suša uzima maha i prema svemu sudeći uzet će svoj danak već u prvoj trećini klimatološkog ljeta.


Nakon nekoliko dana s primjerenijim temperaturama zraka, s prvim danom lipnja očekuje nas izraženo zatopljenje, a prijeti nam i prvi ozbiljan toplinski val i to odmah na početku klimatološkog ljeta. Prodor izrazito vrućeg afričkog zraka mogao bi zahvatiti veći dio jugozapadne i središnje Europe te Balkan.

Ciklonalna aktivnost danima će se zadržavati oko britanskog otočja, što će omogućiti konstantan prodor vrućeg zraka s jugozapada, direktno iz afričkog kontinenta. Temperature zraka porasti će iznad prosjeka više od 10 °C, stoga nam prijete i meteorološki ekstremi. Pošto do lipnja ima još 5 dana, nadamo se ublažavanju prognoza, o čemu ćemo pisati na portalu idućih dana. (P.R./IM).

Toplinski val 02.06. kroz prikaz temperature zraka na 850 hPa, izvor: Istramet/WRF
Očekivane temperature zraka na 2 visine sredinom četvrtka, izvor: WRF/Istramet

Povezane vijesti