Na Balkan stižu prve ljetne vrućine

Objavljeno: 28. ožujka 2024. u 09:12h

Iako je ljeto još uvijek daleko, na Balkanski poluotok stižu prve vrućine uz temperature zraka koje bi mogle porasti na 30 °C, pa i pokoji stupanj Celzija iznad.


U našim krajevima ne očekujemo ovako izraženo temperaturno odstupanje, naročito zbog toga što će vrijeme i u idućim danima biti poprilično vjetrovito te razmjerno nestabilno.

Nalazit ćemo se bliže dubokim ciklonama iznad Španjolske i Francuske koje će i omogućiti ovako izražen prodor prvog jezičca afričke vrućine duboko na sjever.

Nadolazeći toplinski val najviše temperature zraka donosi Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, ali i Srbiji te BiH.

Temperature zraka sredinom ponedjeljka, izvor: WRF, Istramet

Prvoaprilska fronta te će vrućine otpuhati dalje na istok iz većeg dijela regije, a zbog velikih temperaturnih gradijenata pritom nas ne bi trebala iznenaditi pojava jačih grmljavinskih pljuskova i nevremena.

S intenzivnom frontom vrijednosti će se sniziti 10-15 °C te vratiti u okvire prosjeka barem na 3-4 dana, nakon čega slijedi ponovno zatopljenje.

Velike temperaturne razlike u ponedjeljak u regiji, izvor: WRF, Istramet

Zahvaljujući vjetru, odnosno izraženoj južini, Istra neće osjetiti ovako drastično zatopljene, već ćemo “uživati” u turbulentnom i vrlo promjenjivom proljetnom vremenu. (P.R./IM).

Južina u subotu, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti