Mjestimice palo i do 40 mm kiše, a za vikend Genovska ciklona donosi nove obilne oborine, posebno Kvarneru

Objavljeno: 21. rujna 2023. u 18:39h

Nakon utorka, gdje je s premještanjem fronte sa sjeverozapada Europe lokalno bilo izraženije kiše na sjevernom Jadranu, preciznije Kvarneru (otok Krk), u četvrtak su pristigle nove oborine. Ovaj put zbog spuštanja doline s Atlantika, koja je u naše krajeve donijela vlažan i nestabilan zrak.


Tijekom četvrtka do 18 sati, lokalno je ponovno oborina dobila pridjev “obilna”.  Na našoj postaji Falalelići podno Učke izmjereno je 38 mm kiše, dok je na postaji Draguzeti izmjereno 33 mm oborine.

Karta s prikazom količine kiše tijekom četvrtka do 18 sati. Izvor: IstraMet

 

Te su oborine zapravo bile samo prethodnica glavnom događaju, a to je formiranje Genovske ciklone koje će uslijediti u petak. To znači novu zamjetniju količinu oborina, posebno Kvarneru i Gorskom kotaru te području Velebita kojemu naš model daje do nedjelje ukupno i preko 150 mm oborine.

 

 

U nedjelju će zapuhati umjerena i jaka bura, no vrijeme se neće još posve stabilizirati. Današnji modeli idu u smjeru toga da će stabilizacija vremena nastupiti početkom idućeg tjedna i potrajati vjerojatno do četvrtka, a u tom razdoblju će i temperature malo porasti. (B.G./IM)

Povezane vijesti