Meteoadriatic: Slijedi jaka destabilizacija atmosfere, najveća mogućnost nevremena na sjevernom Jadranu

Objavljeno: 24. srpnja 2023. u 21:03h

Područje Hrvatske i šire regije već je danima, s manjim prekidima, pod utjecajem izuzetno aktivne konvektivne sinoptičke situacije. Pritom se u regiji gotovo svakodnevno javljaju olujni sustavi s praktično svim opasnim produktima koje takva vrsta vremena donosi – orkanskim udarima vjetra, tučom, obilnom oborinom a mjestimice (kao u okolici Milana) i tornadima, piše Meteoadriatic.


Sinoptička situacija koja se upravo razvija nad ovim dijelom Europe postaje sve “eksplozivnija”. Dosad su naši krajevi bili pod utjecajem anticiklonalnog polja, a tek su sjeverni krajevi povremeno dolazili u blizinu frontalnih poremećaja koji su inicirali intenzivne konvektivne oluje u vrlo nestabilnoj, vrućoj i vlažnoj sredozemnoj zračnoj masi. Međutim sa zapada se nad Sredozemlje danas ubacila os doline koja se pruža sa sjevera i postupno se kreće prema istoku. Sama os doline sa hladnijim zrakom se nad Jadranom očekuje sredinom srijede, no ispred nje su mogući intenzivni pretfrontalni meteorološki događaji, već u utorak.

Sredinom utorka, zapadno će Sredozemlje doći pod izravan utjecaj hladne fronte iza koje će sa sjeverozapada pritjecati hladnija i stabilna zračna masa. Ispred fronte u području srednjeg Sredozemlja, posebice oko Apeninskog poluotoka te nad Jadranom još će se zadržavati vrlo topla, vlažna i nestabilna zračna masa, uz prognozirane MLCAPE vrijednosti (mjera za latentnu nestabilnost zraka) između 1000 i 3000 J/kg, a prema nekim numeričkim modelima (npr. ECMWF) čak i preko 5000 J/kg.

MLCAPE (boje) pokazuje značajnu nestabilnost zraka na sjevernom i srednjem Jadranu sredinom utorka (Meteoadritic)

Presjek spomenutih parametara koji su povoljni za razvoj olujnih konvektivnih sustava može se očekivati na sjevernom i srednjem Jadranu, dok će na južnom dijelu u početku vjerojatno nedostajati dovoljno nestabilnosti za izraženije epizode olujnog nevremena, barem u prvoj približnosti. Prema iznesenom, za sutra možemo pretpostaviti vrlo veliku vjerojatnost za olujne grmljavinske sustave koji će se inicirati nad Apeninima i preko Jadrana premještati u snažnoj visinskoj struji prema sjeveroistoku.

Najveća vjerojatnost za nevrijeme subjektivno će biti u području sjevernog Jadrana, općenito Istre i Kvarnera i to već u prvom dijelu dana a takvo stanje će potrajati i poslijepodne. Značajna vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme sredinom dana postojat će i južnije sve do akvatorija Splita, posebno poslijepodne i prema večeri. Oluje koje dosegnu obalu premještat će se dalje preko kontinenta na sjeveroistok ili istok regije, a očekuje se i da pokoji sustav započne svoj životni ciklus izravno nad Dinarskim gorjem i nastavi premještanje dalje prema nižim krajevima unutrašnjosti.

Tijekom večeri MLCAPE vrijednosti će se postupno povećati i na južnom Jadranu, ali uz nešto manju vjerojatnost za iniciranje konvekcije u usporedbi sa sjevernim dijelom Jadrana s obzirom na izostanak dnevnog zagrijavanja podloge nad Apeninskim poluotokom. Svejedno, i tamo je moguća pojava izraženog grmljavinskog nevremena, vjerojatnije prema večeri i na prijelazu u srijedu.

Generalno, kombinacija visoke vrijednosti MLCAPE i smicanja u sloju 0-6 km (30-40 m/s u većem dijelu konvekcijom zahvaćenog područja) omogućit će eksplozivan razvoj superćelijskih olujnih oblaka s velikom vjerojatnošću za pojavu velike tuče. Kao i obično, vjerojatnost za pojavu tornada u našem je području vrlo mala ali nije nepostojeća, posebno imajući u vidu značajne promjene smjera vjetra s visinom na pojedinim lokalitetima, pod utjecajem pojave prizemnih središta niskog tlaka, piše Meteoadriatic gdje možete pročitati CIJELU ANALIZU.

Povezane vijesti