Kritična situacija u slovenskoj Istri, upitna dostupnost pitke vode, zabrana navodnjavanja

Objavljeno: 15. srpnja 2022. u 16:55h

Kao posljedica velike suše u slovenskoj Istri na snagu su nastupile oštre mjere štednje vode. Riječ je o najvećoj krizi u vodoopskrbi u posljednjih 35 godina u Sloveniji, izvijestio je portal Regional.


Rižanski vodovod Kopar danas je proširio restrikcije vode i na poljoprivredni sektor, odnosno zabranjeno je navodnjavanje poljoprivrednih površina. Ta je odluka donesena kao krajnja nužnost, pošto su u vodovodu rekli kako je upitna dostupnost pitke vode 0-24 sata.

Naime, moguće je ograničavanje pitke vode na nekoliko sati dnevno, dok će ostatak dana iz slavina i dalje teći voda, međutim neće biti za piće, tj. morati će se prokuhavati. Samo nekoliko dana slovensku Istru dijeli od ograničenja potrošnje vode u domaćinstvima.

To dovoljno govori koliko je situacija u slovenskoj Istri kritična. U krajnjem slučaju moguće je čak i ograničavanje protupožarne vode, što je katastrofalni scenarij.

Restrikcije će trajati sve dok ne padne dovoljna količina kiše kako bi se ponovno napunila izvorišta, ističu iz vodovoda. (P.R./IM).

Povezane vijesti