Krajem tjedna stiže jaka južina, obilna kiša, a zadržat će se toplo…

Objavljeno: 19. veljače 2024. u 12:01h

Nakon današnjeg prolaznog pogoršanja vremena, utorak i srijeda donose nam povoljnije vrijeme, međutim već u četvrtak stiže novo pogoršanje jesenskog tipa. Od zime do daljnjega nema ni z, a što nas očekuje u idućih 10-ak dana, donosimo u nastavku teksta.


Nakon što će veći dio tjedna donijeti povoljno vrijeme, u četvrtak slijedi naoblačenje, mjestimičnu slabe kišu, a jačat će jugo i jugozapadnjak. U prvom dijelu petka prema trenutnim modelima prolazno će biti jakog juga i jugozapadnjaka, a zatim slijedi kišni val.

Kao što je i uobičajeno u sličnim situacijama, najviše kiše očekujemo oko Učke te na riječkom području i u Gorskom kotaru. Što se tiče temperatura zraka, one će i dalje ostati visoke za doba godine, a odstupanje će još izraženije biti zahvaljujući toplim noćima.

Udari juga u petak, izvor: WRF, Istramet
Prvi izraženiji kišni val izgledan je u petak, izvor: WRF, Istramet

Vikend nam prema aktualnim modelima donosi promjenjivo, toplo i vjetrovito vrijeme, nimalo nalik veljači. Snijeg je upitan čak i u najvišem gorju, pošto neće doći do prodora veće količine hladnog zraka u naš dio Europe.

Početkom idućeg tjedna moguć je novi prodor s Atlantika uz razvoj Genovske ciklone koja bi ponovno mogla donijeti novu obilnu kišu, naročito u gorskom području. Naravno, bez značajnijeg pada temperature zraka. (P.R./IM).

Duboka ciklona na Atlantiku u petak uz stvaranje sekundarne iznad sjeverne Italije, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti