Kišan početak klimatološkog proljeća, a nove kiše su na putu…

Objavljeno: 08. ožujka 2024. u 15:19h

Nakon jedne od najtoplijih zima u povijesti mjerenja i zabrinjavajuće tople veljače, s ožujkom smo krenuli u klimatološko proljeće. Nakon temperaturnih ekstrema, prijete nam i oni oborinski, kiši kao da se ne vidi kraj!


Vikend nam donosi nepovoljno vrijeme uz čestu kišu i pljuskove, a moguća je i grmljavina. Pritom nas očekuje nekoliko kišnih valova. Na sjevernom Jadranu prvi stiže noćas, drugi u drugom dijelu nedjelje, a treći je sve izgledniji krajem ponedjeljka.

Lokalno na Jadranu može biti i obilnih pljuskova praćenih grmljavinom i tučom, koja je odmah na početku proljeća postala česti gost od Istre do Dalmacije. Ukupna suma 5-dnevnih oborina s druge strane pokazuje kako glavninu kiše valja očekivati južnije od našeg kraja.

Ukupna suma oborina u idućih 5 dana, izvor: WRF, Istramet

Što se tiče temperatura zraka, one ostaju iznad prosjeka, a naročito će prosječne dnevne vrijednosti porasti u nedjelju s južinom. Usprkos tome, izraženija zatopljenja do kraja 2. dekade nisu izgledna, što se dobro može uočiti na priloženom GFS ensemblu.

Dobra je vijest što ni jačih zahladnjenja nema na vidiku, kao ni mraza, koji bi već sada uzrokovao dosta štete prirodi i poljoprivrednicima. Samo kao kuriozitet možemo spomenuti kako se sredinom 3. dekade prema GFS-u očekuje ekstremno zatopljenje, međutim u ovom trenutku neozbiljno bi bilo detaljnije o tome pisati. (P.R./IM).

GFS ensemble, izvor: Wetterzentrale

 

Povezane vijesti