Jutros nam je stiglo i kalendarsko proljeće, na kontinent je donijelo izraženiji mraz

Objavljeno: 20. ožujka 2024. u 12:01h

Jutros u 4 sata i 6 minuta i službeno smo zakoračili u proljeće, dok je ono klimatološko počelo prije 20 dana. U kontinentalnu Hrvatsku s prvim danom kalendarskog proljeća nažalost stigao je i izraženiji mraz.


Prema podacima DHMZ-a, najniža temperatura zraka na 2 m visine zabilježena je u Daruvaru gdje je bilo -3 °C. Na 5 cm od tla vrijednosti su bile osjetno niže, tako je u Varaždinu izmjereno čak -8 °C.

U Istri je tek mjestimice po kotlinama unutrašnjosti poluotoka zabilježen slab mraz, međutim bio je rijedak te temperature zraka nigdje na 2 m visine nisu pale ispod 0 °C, što je dobra vijest.

S mrazom u ožujku vjerojatno nismo gotovi, što je i očekivano, pošto je mraz u ovom dijelu godine uobičajena pojava. Za vegetaciju koja se probudila 3 tjedna prije uobičajenih rokova svaki idući mraz predstavljat će opasnost, ali to je i očekivano nakon najtoplije veljače u povijesti mjerenja.

Prema trenutnim prognozama, nakon izraženije fronte u nedjelju, mraz će u ponedjeljak zaprijetiti i Istri, ali za detalje trebat ćemo se još malo strpjeti. (P.R./IM).

Temperature zraka u noći na ponedjeljak, izvor: WRF

Povezane vijesti