Jutros mraz, ali zima opasno prijeti i u prvoj dekadi travnja

Objavljeno: 28. ožujka 2023. u 09:04h

Noćas nam je stiglo izraženije zahladnjenje, a nakon razvedravanja i smirivanja vjetra temperature zraka naglo su se strmoglavile.


Slabog mraza bilo je diljem središnje Istre, a najniža temperatura zraka izmjerena je na Paludu (-2,9 °C) i u Pazinu (-2,2 °C). Umjerenog mraza bilo je i u središnjoj Hrvatskoj, u Zagrebu i Karlovcu tako je zabilježeno -2 °C.

Iako nam mraz prijeti i sutra, na prognostičkim modelima već vidimo mogućnost umjerenog i jakog zahladnjenja u prvoj dekadi travnja koje bi donijelo još izraženiji pad temperature zraka.

Razvojem anticiklone nad Atlantikom koja će se protezati do Skandinavije vrlo je izgledna uspostava “blok” situacije. Kod takvog položaja sustava otvaraju se vrata prodorima hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta gdje je i dalje prisutna njegova velika zaliha.

Temperature na 850 hPa 03.04.

Iako su prognoze još uvijek raznolike, ipak možemo već sada zaključiti kako nas u prvoj dekadi travnja očekuje hladnije vrijeme od prosjeka uz mogućnost umjerenog zahladnjenja. Posebno je oštar GFS koji vidi i dosta gorskog snijega, a na sličnom tragu je i naš WRF.

Kako će se stanje odvijati nastavljamo pratiti u idućim danima. (P.R./IM).

Sredinom prve dekade travnja prijeti jako zahladnjenje (GFS, wetterzentrale)

Povezane vijesti