Jesen uzima zamah! Stižu obilne kiše, ali i prvi gorski snjegovi

Objavljeno: 15. studenoga 2022. u 13:56h

Kasna jesen uzima zamah. U idućim danima očekujemo postupan pad temperatura zraka, obilniju kišu, dok se gorski dio regije može spremati za početak zimske sezone.


Nakon današnjeg predaha, sutra nas očekuje kiša koja će najobilnija biti na području Učke i Rijeke gdje može pasti više od 50 mm. Umjereno do jako jugo i jugozapadnjak u drugom će dijelu dana zamijeniti sjeverozapadnjak i bura, o čemu smo detaljnije pisali u našem trodnevnom izvješću.

Nakon nove runde obilne kiše, u četvrtak će se vrijeme nakratko smiriti, ali i dalje će prevladavati pretežno oblačno. Novi kišni val izgledan je u petak, dok će se promjenjivo vrijeme vrlo vjerojatno zadržati i tijekom vikenda uz umjeren pad temperature zraka.

6-satne oborine u srijedu, izvor: WRF, Istramet

Upravo bi vikend zahladnjenje gorju moglo donijeti snijeg, a iako ga prema današnjim izračunima neće biti u obilnijim količinama, uvod je to u pravu kasnu jesen kada pahulje ne bi trebale biti rijetkost u višim predjelima, uključuju Učku.

I sinoptička situacija u Europi konačno poprima prava kasnojesenska obilježja. Polje visokog tlaka zraka iznad sjeveroistoka kontinenta omogućit će prodor hladnog zraka u dobar dio središnje Europe, dok će na istoku vladati zimski uvjeti.

U kombinaciji s izglednim prodorima vlažnog atlantskog zraka u naš dio Sredozemlja, nakon dugo vremena oko Genovskog zaljeva izgledna je prava ciklogeneza koja bi mogla potrajati.

Pošto će se u blizini nalaziti hladniji zrak, takva kombinacija u posljednjoj dekadi studenoga idealna je za prve prave gorske snjegopade, ali o tome više u idućim danima. (P.R./IM).

Snježna sezona u gorju može početi, izvor: WRF, Istramet
Sinoptička situacija poprima kasnojesenske odlike vremena, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti