Jednom u 30 godina – Aurora Borealis večeras uočena i iz Istre!

Objavljeno: 05. studenoga 2023. u 20:35h

U iznenađujućem i rijetkom događaju, stanovnici Hrvatske imali su priliku svjedočiti čarobnom plesu polarne svjetlosti, poznatije kao Aurora Borealis, koji je nebo iznad zemlje obojio u nevjerojatne nijanse crvene. Ova svjetlosna pojava, koja se obično može vidjeti samo u polarnim regijama, zabilježena je večeras oko 18:30 sati i bila je vidljiva iz gotovo cijele zemlje.


Pojava sjeverne svjetlosti u Hrvatskoj je iznimno rijetka, događa se prosječno jednom u trideset godina, što ovo iskustvo čini još posebnijim. Fotografije i dojmovi građana koji su imali sreće da se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme, preplavili su društvene mreže.

Na priloženim fotografijama, koje su ljubazno podijelili naši čitatelji, vidimo kako se crveni odsjaj Aurore proteže preko noćnog neba, pružajući zadivljujući kontrast uobičajenoj tamnini. Ovaj prizor ne samo da služi kao podsjetnik na nevjerojatnu ljepotu prirodnih fenomena, već i na rijetke trenutke kada se priroda odluči pokazati u svom punom sjaju izvan uobičajenih okvira.

Aurora borealis iz Motovuna, foto: Luka Mikić

Aurora Borealis je fenomen koji nastaje kad čestice koje Sunce emitira u solarnim vjetrovima dolaze u kontakt s vanjskim slojem Zemljine atmosfere. Sudar ovih čestica s plinovima u atmosferi stvara očaravajući vizualni efekt koji oduzima dah. Iako je najčešća u područjima blizu magnetskih polova, posebni uvjeti u Zemljinoj magnetosferi ponekad omogućuju da se Aurora pojavi i na nižim geografskim širinama.

Vrsar, foto: Alen Mikac

Za one koji su propustili ovaj rijetki događaj, ostaje nada da će fotografije i priče onih sretnika koji su bili dio ovog spektakla pružiti barem djelić osjećaja koji se pruža pod svjetlucavim “artičkim” nebom. (P.R/IM).

Povezane vijesti