Izraženo trodnevno pogoršanje vremena je pred vratima, ali povratak vrućina sve izgledniji!

Objavljeno: 27. kolovoza 2023. u 21:18h

Jako pogoršanje vremena koje će obilježiti iduća 3 dana je pred vratima. Očekujemo obilnije oborine, jak vjetar, a u srijedu prijepodne centar ciklone nalazit će se kod Istre, što može donijeti nove izolirane neverine.


Povodom pogoršanja vremena, DHMZ je putem Meteoalarma za ponedjeljak izdao nekoliko upozorenja. Najžešće narančasto upozorenje odnosi se na mogućnost jačeg grmljavinskog nevremena, ali i tuče. Vjerojatnost grmljavine veća je od 75 %, dok lokalno može pasti više od 30 mm kiše.

Centar ciklone u srijedu ujutro kod Istre, izvor: Istramet

Međutim, to je tek uvod u promjenu vremena. Vrlo nestabilno vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu zadržat će se i iduća 2 dana. Pritom bi ukupna suma oborina lokalno mogla prijeći 100 mm oborina, iako je precizniju količinu zbog dominantnog konvektivnog tipa oborina uvijek teško predvidjeti.

Regiju očekuju obilne oborine! Očekivana suma oborina do kraja srijede. Izvor: Istramet

Ako ste se zapitali hoće li ova promjena označiti kraj ljeta, već sada možemo dati odgovor i na to pitanje. Prema sve većem dijelu modela izgledan je povratak kasnoljetnog vremena uz vrućine! Iako nećemo “skapavati” kao ovih dana, dnevne vrijednosti mogle bi dostići 31-32 °C, što je sasvim dovoljno za uživanje u rujanskim ljetnim radostima. (P.R./IM).

Bit će još vrućina! Očekivane vrijednosti u nedjelju. Izvor: Istramet

Povezane vijesti