Idućih dana u široj regiji izgledna jaka nevremena, u Istri najnestabilnije krajem utorka

Objavljeno: 05. lipnja 2022. u 12:53h

Nestabilno vrijeme u regiji koja je u posljednje vrijeme nerijetko pogođena tučonosnim nevremenima se nastavlja. Riječ je o prirodnim pojavama u ovom dijelu godine kada ljeto uzima maha, a naši krajevi se nerijetko nađu u području zahvaćenom frontama sa sjeverozapada kontinenta koje donose nešto svježiji zrak.


U takvim uvjetima atmosfera postane “eksplozivna”, a najjači sustavi razvijaju se tamo gdje je reljef najpovoljniji, najčešće na sjeveru Italije, ali i iznad Slovenije i sjevera Hrvatske zbog veće količine svježijeg zraka koji prodre na to područje. S daljnjim napretkom sustava često se na “udaru” nađe i Slavonija, Srbija…

Ovakav tip fronti najčešće slabije utječe na Jadran, pa tako i na Istru, međutim znaju nas iznenaditi neverini sa sjeverozapada uz dodanu aktivaciju atmosfere. Sličnim scenarijama svjedočit ćemo i idućih dana, za što su već izdana upozorenja DHMZ-a, ali ponajprije za kopneni dio Hrvatske.

Već danas u sjevernom dijelu regije može biti jačeg nevremena, izvor: WRF, Istramet

Najnestabilnije vrijeme na našem području očekujemo krajem utorka i u noći na srijedu kada može biti lokalnih pljuskova i neverina, naravno uz vrlo nejednolik raspored oborina što je uobičajena situacija u klimatološkom ljetu. Pritom je moguće i jače nevrijeme uz veće količine kiše u kraćem roku, ali dio područja će vjerojatno ostati suh.

Nakon nekoliko nestabilnijih dana krajem tjedna vrijeme će se postupno stabilizirati, a za 7 dana moguć je i prvi konkretniji toplinski val uz temperature blizu 35 °C, a sve kao posljedica jačanja azorske ciklone. Dakle, pravo ljeto! (P.R./IM).

Glavnina nestabilnosti stiže krajem utorka i u noći na srijedu kada jačih neverina može biti i na moru, izvor: WRF, Istramet
Nakon nestabilnijeg perioda, ubrzo stiže stabilizacija i osjetno zatopljenje. Izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti