Grčku očekuje više od 500 mm kiše, nakon toga moguć razvoj mediteranskog uragana

Objavljeno: 04. rujna 2023. u 18:40h

U idućim danima nove meteorološke nevolje očekuju Sredozemlje, ali naš dio bit će ovog puta pošteđen ekstremnog vremena.


Grčka, koja muku muči s požarima, u idućim danima naći će se na udaru ekstremno obilnih oborina. Ukupna suma u pojedinim dijelovima pritom bi mogla prijeći nevjerojatnih 500 mm.

Posljedica je to tzv. omega anticiklonalnog bloka koji Francuskoj donosi ekstremno toplo vrijeme, a Grčkoj prodor osjetno svježijeg zraka na pregrijano tlo i iznimno toplo more. U takvoj situaciji atmosfera će “eksplodirati” uz obilne grmljavinske pljuskove.

Ukupna suma oborina do petka, izvor: WRF, Istramet

Međutim, to nije sve s ekstremnim vremenom u Sredozemlju. Nakon što pohara Grčku, ciklona će se kretati prema obalama Afrike i pritom dodatno ojačati. Uslijed iznadprosječno toplog mora, moguć je i razvoj uragana, tzv. medicanea, na što je već skrenuo pažnju portal Meteoadriatic.

Naša regija ostat će pošteđena ovih nepogoda, a glavna vijest će biti uporna bura koja će puhati sve do kraja tjedna. Temperature zraka postupno će porasti te nam se ljetne vrućine uskoro vraćaju u velikom stilu! (P.R./IM).

Povezane vijesti