Globalno zatopljenje uzima maha, a Istrom teče med i mlijeko

Objavljeno: 14. studenoga 2022. u 10:48h

2022. godina na istarskom području ostat će upamćena kao meteorološki vrlo neobična, a mogli bi reći i ona u kojoj su klimatske promjene uzele maha. Međutim, osim kratkotrajnih problema s vodoopskrbom, na kraju većina može biti zadovoljna, od poljoprivrednika do turističkih djelatnika.


Prije svega, prokomentirajmo prvih 10 mjeseci 2022. godine iz meteorološke perspektive.

Glavna vijest je, naravno, izniman deficit oborina. U prvih 10 mjeseci ponegdje u Istri nije palo ni 50 posto prosječnih očekivanih oborina, a uz to samo je rujan bio kišovitiji od prosjeka, naprosto nevjerojatno!

Sunčanih sati imali smo značajno iznad prosjeka, a vjerojatno će i Pazin zabilježiti više od 2500 sunčanih sati, dok je godišnji prosjek ispod 2000. Suncoljupci su došli na svoje i nemaju se što žaliti.

Temperaturno gledajući, ljeto je trajalo od svibnja do sredine rujna uz velika temperaturna odstupanja. U odnosu na prosjek 1981.-2010., lipanj i srpanj bili su ekstremno topli, dok je rujan bio prosječan i od ljeta smo se oprostili sa stilom (mrazom), međutim listopad je ponovno donio značajna pozitivna temperaturna odstupanja.

Meteorološki podaci za prvih 10 mjeseci 2022. godine, izvor: DHMZ

Gledajući ove podatke, ne možemo ne zaključiti kako je promjena klime, odnosno zatopljenje u ovoj godini uzelo maha te kako vrijeme dobar dio godine nije priličilo našem podneblju, međutim posljedice nisu onakve kakvi su mnogi očekivali. Godina je odlična za brojne grane poljoprivrede, ali i turizam.

2022. je započela neobično stabilnim i suhim vremenom, a temperature zraka bile su zimske do sredine ožujka. Takvo stanje uzrokovalo je kašnjenje vegetacije u odnosu na protekle godine, tako da su voćke izbjegle kasne proljetne mrazeve. Korist je bila višestruka, voćarska sezona je odlična, a rodile su čak i zapuštene voćke u kojima nije bilo zaštite protiv bolesti i štetnika.

Rascvjetana priroda koristila i pčelama, a pčelari su u prvom dijelu sezone zadovoljno trljali ruke. Prinosi meda su vrlo dobri, a iako je kasnija suša uzela danak, vrcao se cvjetni med od voćaka, kasnije bagrema, a na pojedinim mikrolokacijama zabilježena su i kasnija vrcanja u Istri.

Puni farar okviri meda, foto: Petar Radovan

Usprkos suši, masline su rodile izvanredno, a prošlih tjedana putujući Istrom mogli smo vidjeti rijetke prizore obješenih grana punih plodova spremnih za ranu berbu. I randmani su dobri, stoga u idućih godinu dana ne bi trebalo nedostajati domaćeg prvoklasnog maslinovog ulja.

I vinari mogu biti zadovoljni, pošto je godinu generalno obilježio izostanak jačih grmljavinskih pljuskova, široko rasprostranjene tuče, a uz to dominiralo je suho vrijeme bez suvišne vlage koja pogoduje razvoju bolesti. Iako je suša na dijelu područja uzela danak, generalno gledajući u Istri je stanje ove godine i više nego zadovoljavajuće i u tom segmentu poljoprivrede.

Odlična sezona za maslinare, foto: Toni Dragičević

Da bi zaključili vrlo dobru godinu po pitanju darova prirode pobrinula se gljivarska sezona koja je bila rekordna. Gljivarske grupe na društvenim mrežama bile su prepune fotografija vrganja, ali i ostalih gljiva kojih je ove godine u Istri bilo u izobilju.

Istarsku priču, naravno, usprkos mnogim pričama dobro je zaokružila i turistička sezona koja je bila vrlo uspješna uz dobru zaradu. Sve u svemu, ponovila nam se takva godina! (Petar Radovan/Istramet).

Martinčica, foto: Petar Radovan

Povezane vijesti