GENOVSKA CIKLONA: Vrućine završavaju naglo i eksplozivno uz nevremena, obilne oborine…

Objavljeno: 25. kolovoza 2023. u 07:25h

Već nam je svima polako dosta ovih velikih kolovoških vrućina, a olakšanje i njihov kraj stiže početkom idućeg tjedna kada će temperature zraka pasti za 10-ak stupnjeva Celzija.


Vikend će proteći u znaku vrućeg i vrlo vrućeg vremena, iako će temperature zraka biti 2-3 °C niže u odnosu na vrhunac toplinskog vala koji je već polako iza nas.

Tijekom ponedjeljka slijedi destabilizacija atmosfere, dok će se u Genovskom zaljevu razviti ciklona čiji će se centar u prvom dijelu utorka nalaziti na moru sjevernog Jadrana.

Ciklona na jugu Istre u utorak ujutro, izvor: WRF, Istramet

U takvoj situaciji očekuje nas jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Oborine će lokalno biti vrlo obilne, a mjestimice su moguća i plavljenja zbog veće količine kiše u kraćem vremenskom roku.

S obzirom na intenzitet promjene, u idućim danima savjetujemo pratiti službena meteorološka upozorenja DHMZ-a na opasne vremenske prilike.

Suma oborina do srijede, izvor: WRF, Istramet

Temperature zraka osjetno će se sniziti te ćemo konačno prodisati. Nakon postupne stabilizacije vremena sredinom tjedna, dnevne vrijednosti ponovno će porasti iznad 25 °C te će svakako još biti dana za uživanje na moru, međutim paklene vrućine više se ne bi trebale vraćati. (P.R./IM).

Već u ponedjeljak očekuje nas značajniji pad temperature zraka, izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti