Fronta regiji donijela zimsko vrijeme, prijeti novi prodor hladnog zraka

Objavljeno: 16. travnja 2024. u 21:20h

Dugo najavljivana fronta tijekom utorka zahvatila je veći dio Hrvatske, a večeras se širi prema jugu Dalmacije. Donijela je ekstreman pad temperature zraka koji je ponegdje iznosio i 25 °C, vjetar, dok je snijeg na sjeveru Hrvatske ponegdje pao i ispod 300 metara nadmorske visine.


Ova fronta stigla nam je nakon višemjesečnog perioda ekstremne topline zbog koje je vegetacija uranila gotovo mjesec dana. Samim time, ovo je pravi temperaturni šok za vegetaciju, ljude, a izgledne su i štete u poljoprivredi zbog mraza koji je moguć u idućim danima.

Sukladno očekivanju, fronta Istri nije donijela toliko željenu kišu. Tek je rijetko palo 10-ak mm kiše (Bujština), dok na jugu ponegdje nije zabilježena ni kap. Idućih dana kiše će biti samo lokalno i to u vidu pljuskova, stoga usprkos svemu možemo reći kako iza ugla vreba prava proljetna suša.

Snijeg u Tršću i procvali jorgovani, foto: Diana Zbasnik

Ono što se mnogi pitaju je što nam slijedi idućih dana. Sutra nas očekuje sunčanije, a danju i ugodno toplo vrijeme. Međutim, neće biti posve stabilno, o čemu možete detaljnije čitati u našoj trodnevnoj prognozi.

Vikend bi nažalost mogao donijeti novi prodor još malo hladnijeg zraka sa sjevera Europe. On neće doći u vidu ovako izražene fronte, već će se temperature postupno sniziti, a moguće su i mjestimične oborine. U gorju bi to svakako bio snijeg, dok bi na Jadranu puhala škura bura, ponovno uz manje količine kiše.

Nakon razvedravanja zaprijetio bi jači mraz širem području, što ćemo nastaviti pratiti intenzivno idućih dana. Gledajući dugoročno, hladnije vrijeme od prosjeka moglo bi potrajati sve do kraja mjeseca, nakon čega bi uslijedilo postupno zatopljenje uz uobičajene temperature zraka za doba godine. (P.R./IM).

U nedjelju prodor još hladnijeg zraka? Izvor: WRF, Istramet
Za vikend u gorju novi snijeg? Izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti