Dokle više? Promjenjivo vrijeme do daljnjega!

Objavljeno: 12. svibnja 2023. u 09:33h

Kao što možete pročitati u našem trodnevnom izvješću, promjenjivo i svježije vrijeme od prosjeka očekuje nas i u idućim danima. Sve ide prema daljnjoj ekstremizaciji svibnja kao posljednjeg mjeseca klimatološkog proljeća.


Posljednja 3 dana lokalno je pala vrlo obilna kiša, uključujući sam jug Istre. U Medulinu je tako palo više od 60 mm, a jači kišonosni sustav i jutros obitava na tom području. Istovremeno, glavnina grmljavinske aktivnosti vezana je za srednji i južni Jadran, međutim jutros se javila bliže našem području.

Munjolovac jutros ima posla

U idućih 5 dana sasvim je izgledno kako će najstabilnija biti nedjelja, a zatim početkom idućeg tjedna slijedi utjecaj nove sredozemne ciklone. Ona bi glavninu meteoroloških “uzbuđenja” mogla donijeti južnijim predjelima.

Što se tiče temperatura zraka, očekuje nas njihov postupan porast što će pogodovati razvoju jačih grmljavinskih sustava koji mogu donijeti i 100-tinjak mm kiše u kraćem vremenskom roku. Dominirat će uglavnom južni vjetrovi koji će se izmjenjivati s kraćim periodima bure.

Kumulativne oborine u idućih 5 dana

Sinoptička situacija na kojoj možemo uočiti 2 postojana anticiklona bloka iznad Skandinavije i Atlantika, omogućavat će konstantan prodor vlažnog zraka prema našim krajevima. Takvo stanje moglo bi potrajati sve do kraja mjeseca, ali će periodi stabilnijeg vremena biti sve dulji.

Ipak, mala je vjerojatnost kako ćemo ranoljetne vrijednosti temperature dočekati ovog svibnja. (P.R./IM).

Povezane vijesti