Depresivna prognoza za ljubitelje zime – toplije vrijeme može se zadržati tjednima…

Objavljeno: 20. prosinca 2022. u 13:41h

Ovih dana u zimi možemo uživati samo na fotografijama, naročito na onima koje smo uslikali na današnji dan 2009. godine. Već je prošlo 13 godina od spomenute zimske epizode, a sjećanje na pravu zimu polako blijedi.


Zime posljednjih godine bile su katastrofalne po pitanju snijega, a ozbiljnije fronte mogli smo pobrojati na prstima jedne ruke. Očekuje li nas slična sudbina i ove sezone?

Idućih dana zatopljenje stiže u cijelu Europu, a zima se povlači daleko na sjeveroistok kontinenta, iza ruske granice. Snažno zatopljenje očekuje Španjolsku, Francusku i Njemačku gdje će temperature zraka nakon nekoliko zimskih tjedna priličiti proljeću.

Posebno toplo bit će u Francuskoj, dok se izoterma od 0 °C seli iznad 3000 metara nadmorske visine, što znači da snijega neće biti ni u najvišem gorju diljem regije.

Očekivane temperature zraka sredinom ponedjeljka

Sinoptička situacija priličit će svemu, samo ne zimi. Topla sredozemna anticiklona zasjest će na naše područje te postoji mogućnost kako će se zadržati tjednima. Iako nas pritom rubno mogu zahvatiti i hladne fronte, od pravih zimskih uzbuđenja nema ništa do daljnjega.

Što se tiče temperatura zraka, one će biti iznad prosjeka, a odstupanje će najizraženije biti u gorju. U dijelovima regije gdje bude sunčanih razdoblja temperature zraka mogle bi se penjati i do 20 °C! (P.R./IM).

Sinoptička situacija krajem godine bit će sve samo ne zimska

Povezane vijesti