Buje bogatije za Istramet meteorološku postaju, tražimo i lokaciju za panoramsku kameru

Objavljeno: 19. listopada 2023. u 11:46h

Jučer smo u Bujama u suradnji sa Speleološkim društvom Buje i Goranom Kovačevićem, inače poznatim bujskim meteorologom amaterom i zaljubljenikom u vrijeme instalirali novu meteorološku postaju. Goran je osigurao dobru lokaciju i internet vezu 0-24 h koja omogućuje dijeljenje podataka s javnošću.


Riječ je o kvalitetnoj opremi američkog proizvođača Davis, stoga očekujemo dug i uspješan rad postaje uz visoku preciznost izmjerenih podatka koji su na razini profesionalnih mjerenja. Podatke možete pratiti ovdje.

Postaja u Bujama

Postaja je postavljena u sklopu projekta “Podizanje svijesti javnosti o kritičnim meteorološkim parametrima i mogućnostima utjecaja na klimatske promjene” kojeg sufinancira fond za Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u koji je uključeno i Speleološko društvo Buje kao partner.

U sklopu projekta u idućim tjednima očekujemo instalaciju još dvije meteorološke postaje tipa Davis na području istarskog poluotoka.

Pošto u Bujama zasad ne postoji Istramet panoramska kamera koju bi mogli upariti s postajom, ako imate ideju ili možete osigurati lokaciju za nju na tom području, slobodno nam se javite na istramet@gmail.com, rado ćemo osigurati hardver! (P.R./IM).

Povezane vijesti