ICON FAQ

U nastavku donosimo najčešća pitanja vezana za prognostički model ICON.


1 ) Što je prognostički model ICON

Riječ je o njemačkom prognostičkom modelu kojeg je izradio DWD (njemački meteorološki zavod) u suradnji s Max Planck institutom za meteorologiju iz Hamburga. Model je postao operativan početkom 2015 godine, dakle riječ je o relativno novom produktu.

Prema zapažanjima kolega koji koriste model od samih početaka, ICON se u praksi pokazao sofisticiraniji od konkurentskog GFS-a za naš dio Europe, naročito što se tiče prognoza oborina. Također, kvalitetnije su i prognoze za bliži period do 36 sati.

Tome zasigurno doprinosi i za takav teritorijalan obuhvat odlična rezolucija modela od 6,5 km.

2) Jesu li izračuni ICON-a izrađeni od strane meteorologa/prognostičara?

Podaci su samo rezultati softverske analize (simulacije) koja je urađena na računalima. Nijedan dio podataka nije mijenjan niti kontroliran od strane čovjeka.

3) Koliko su pouzdani izračuni ICON-a?

Objektivnu verifikaciju modela u ovom trenutku ne radimo. Slobodni ste procijeniti sami, prateći rezultate modela i uspoređujući sa stvarnim mjerenjima. U svakom slučaju, model nikad ne može savršeno predvidjeti atmosferske procese i neki će biti simulirani točnije, a neki znatno manje točno.

4) Kada su prognoze pouzdanije, a kada nepouzdanije?

U pravilu, ako je mirna anticiklonalna atmosfera i ako pritom nema magle, podaci su u pravilu zadovoljavajući. No u dinamičnim ciklonalnim uvjetima ili u situaciji konvektine prirode, odstupanja simulacije modela od stvarnog stanja su često vrlo značajna. To još uvijek ne znači da su podaci neupotrebljivi, samo ih treba promatrati više kritički.

5) Koliko često izlaze novi, svježi podaci modela?

Trenutačno se model osvježava 2 puta dnevno.

6) Model je prognozirao za Pulu od 17 do 18 sati 50 mm kiše. Palo je nula. Model ne valja!

Očekujete nemoguće od modela. Iako simulacija ima mnogo detalja, to ne znači da treba očekivati da se takvi detalji ostvare. Simulaciju modela treba shvatiti kao samo jednu od mogućih solucija događaja koja se sigurno neće dogoditi, ali postoji dobra šansa da će ono što se dogodi biti slično simulaciji.