Zimske oluje pogodile SAD uoči Dana zahvalnosti

Objavljeno: 28. studenoga 2019. u 21:05h

Dvije zimske oluje pogodile su SAD. Zaustavile su promet i izazvale kašnjenje letova u vrijeme kad Amerikanci uobičajeno zakrče autoceste i zračne luke jer putuju obitelji i prijateljima na proslavu Dana zahvalnosti, prenosi HRT.


Brojna vozila ostala su zaglavljena na međudržavnoj cesti broj 5 nakon snažnog zimskog olujnog nevremena uzrokovanog brzim padom atmosferskog tlaka, koje je rezultiralo snježnim pokrivačem visine 1,2 metra u planinskom području pacifičkog sjeveroistoka.

I američki srednji zapad zahvatila je oluja. U utorak je pogodila Denver. U zračnim lukama u Minneapolisu i Chicagu kasnili su ili su odgođeni letovi.

Oluje su pogodile zemlju baš u dane u godini kad se u SAD-u najviše putuje. Prema podacima Američkog automobilskog udruženja, čak 55 milijuna Amerikanaca sprema se na put dugačak barem 80 kilometara zbog Dana zahvalnosti, koji je u četvrtak.

U utorak je dijelove Colorada pokrio snježni pokrivač debeo 75 centimetara, a 30-ak centimetara snijega očekuje se i u Minneapolisu dok se oluja premješta prema istoku, najavljuju iz nacionalnog meteorološkog ureda. Snažna oluja kretat će se gornjim dijelom Michigana i New Yorka prema Maineu.

Na zapadnoj obali, pak, zbog obilnih kiša prijete poplave, od San Diega do Los Angelesa.

Diljem zemlje kasnila su 4083 zrakoplova, a 148 letova, iz SAD-a i prema njemu, otkazano je, najviše u čikaškoj međunarodnoj zračnoj luci O’Hare.

Istočna obala SAD-a uglavnom nije pogođena lošim vremenom, no zbog udara vjetra, koji će, prema prognozama, u četvrtak dosezati 64 kilometra na sat, vjerojatno će zbog sigurnosnih razloga 16 golemih balona biti isključeno iz njujorške parade na Dan zahvalnosti. (HRT).

Komentiraj

Povezane vijesti