Zima kuca na vrata

Objavljeno: 04. prosinca 2018. u 21:49h

Nakon tople prve trećine prvog mjeseca klimatološke zime, početkom druge dekade prosinca na vidiku je promjena vremena, odnosno izraženije zahladnjenje.


Maksimalne temperature zraka u utorak u Hrvatskoj popele su se do 18 °C koliko je izmjereno u Senju. U Makarskoj je bilo 17 °C, a vrijedi izdvojiti i Zagreb sa 16 °C. U Rijeci je bilo 15 °C, Puli 14 °C, a Pazinu 11 °C.

Ove za doba godine iznimno visoke temperature zraka pratit će nas još neko vrijeme, a onda stiže zahladnjenje.

Prva izraženija promjena stiže u subotu kada valja očekivati obilne oborine, a sa zahladnjenjem u višim slojevima atmosfere kiša će u gorju prijeći u snijeg. U višem gorju prema trenutnim izračunima koji su ipak još uvijek skloni promjenama, valja očekivati 10-ak centimetara snijega.

Nakon subote vrijeme će se nekoliko dana smiriti uz razmjerno visoke temperature, ali već u prvom dijelu novog tjedna prema svemu sudeći stiže pad temperature zraka na prave zimske vrijednosti. Dnevne temperature zraka snizit će se za 10-ak stupnjeva Celzija, a jutra će biti hladna uz izraženiji mraz.

U nastavku tjedna moguće je i djelovanje ciklone, no kuda će glavnina hladnog zraka u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći. Prema većem dijelu modela glavnina će ponovno zapadnije, što posljedično može donijeti snijeg i u niže područje, no uglavnom u početku oborina.

Neovisno o smjeru kretanja glavnine hladnog zraka i mjesta razvoja ciklone, do prodora veće količine hladnog zraka u središnju Europu zasigurno će doći. Detaljnije informacije donosimo u idućim danima! (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti