Zima je samo nakratko pokazala zube, stiže osjetno toplije vrijeme koje bi moglo potrajati tjednima

Objavljeno: 15. veljače 2021. u 12:02h

Zima je u našem dijelu Europe nakratko pokazala zube, a koliko je ovo godišnje doba postalo neobično blago vidi se i po reakcijama ljudi i medija koji obična zahladnjenja nazivaju “zvijerima s istoka”.


Temperature zraka nakratko su pale ispod prosjeka, imali smo i prekrasnih ledenih prizora, ali snijeg je izostao. Temperature zraka u središnjoj Istri jutros su se snizile i do -10 °C, što su uobičajene vrijednosti za zimska jutra.

No zimsko vrijeme neće dugo potrajati. Već će danas dnevne temperature zraka malo porasti, a daljnje zatopljenje nastavlja se i idućih dana. Zapuhat će južni i jugozapadni vjetar s kojim stižu i oblaci, a moguća je i mjestimična kiša, o čemu više možete pročitati u našem trodnevnom izvješću.

Zvijer s jugozapada

S obzirom na intenzitet zatopljenja, možda bi neki “meteorološki” portali koji su se zabavljali najavom nove 1929. godine, a što smo s razlogom demantirali, mogli najaviti novu “zvijer s jugozapada”.

Temperature zraka sudeći prema jutrošnjim prognostičkim modelima brzo će porasti iznad prosjeka, a toplo vrijeme za velik dio Europe moglo bi potrajati tjednima, odnosno do kraja klimatološke zime.

Pritom će pozitivno odstupanje ponegdje biti veće od 12 °C, što je ekstrem pošto će ovakvo odstupanje vjerojatno zahvatiti velik dio starog kontinenta.

Prerano buđenje prirodne je neminovno, a zatim bi hladne fronte tijekom ožujka i travnja koje su uobičajena pojava mogle uzrokovati štete, što je čest scenarij u posljednjih 10-ak godina. Toplina će možda zavarati prirodu, ali nemojmo smetnuti s uma kako su najobilniji snjegovi kod nas padali u ožujku…(P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti