Zima je prošla bez ijedne zimske ciklone, u klimatološko proljeće ušli s obilnom kišom

Objavljeno: 01. ožujka 2020. u 20:46h

S prvim danom ožujka ušli smo u klimatološko proljeće. Temperature zraka u ovom mjesecu osjetnije rastu, budi se priroda, a sve su češći i izraženiji konvektivni procesi u atmosferi.


Zima nije donijela niti jednu zimsku situaciju, a čini se da bi ove sezone mogli ostati i bez uobičajene 3 marčane bure. Na današnji dan 2018. godine družili smo se s minusima i snijegom, a ove godine jugom i kišom.

Nakon kratkotrajne snježne epizode u gorju, novih značajnijih količina snijega nema na vidiku čak ni u najvišim predjelima, a tako će ostati do daljnjega.

Dok čekamo klimatološku analizu za prošla 3 zimska mjeseca, možemo spomenuti kako su od početka godine na Kvarneru temperature zraka konstantno iznad prosjeka, a tek na 2-3 dana spustile su se u okvire prosječnih vrijednosti. Zaista ekstremno!

Obilna kiša oko Učke

Nedjelja je donijela obilnu kišu u gorju i uz gorje. Do 20 sati oko Učke već su zabilježene vrlo obilne količine, a posebno se ističu Falalelići (97 mm), Brešca (95 mm), Matulji i Černehi (60 mm) te Kukuljanovo (48 mm).

U Pazinu je naša postaja zabilježila 36 mm, u Labinu je palo 31 mm, Umagu 26 mm, Rovinju 22 mm, dok je u Puli zabilježeno 20 mm. Najmanje kiše palo je u Pomeru, tek 6 mm. Puhalo je jako jugo s udarima do 21,5 m/s (77 km/h) koliko je zabilježila postaja u Draguzetima.

U ponedjeljak jugo

Glavno obilježje vremena u ponedjeljak bit će jugo koje će najjače puhati poslijepodne i navečer. Uslijed juga za zapadnu obalu Istre DHMZ je izdao žuti stupanj upozorenja, očekivani udari vjetra mogu dostizati 85 km/h. Za Kvarner na snazi je narančasti stupanj pošto očekivani udari juga mogu prelaziti 95 km/h.

Navečer se očekuje nova kiša koja će ponovno obilnija biti u gorju i uz gorje. Utorak i srijeda donose nam malo povoljnije vrijeme, o čemu više možete čitati u našem trodnevnom izvješću. Temperature zrak bit će i dalje iznad prosjeka za doba godine. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti