ZELENI POJAS: Na dnu Tinjanske drage postavili smo postaju, već bilježimo zanimljive podatke

Objavljeno: 31. siječnja 2020. u 14:25h

Posljednjih tjedana radili smo na projektu instalacije vlastite energetski neovisne agrometeorološke postaje u Tinjanskoj dragi. Time smo započeli provoditi prva meteorološka mjerenja na ovom zanimljivom mikrolokalitetu.


Projekt je proveden u suradnji s INA-om, koja jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje objavljuje javni natječaj naziva Zeleni pojas za sufinanciranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenje podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode.

Tinjanska draga ima specifičnu mikroklimu, a kao što smo već mogli primijetiti u prvim danima rada opreme, riječ je o pravom mrazištu gdje temperatura zraka najranije dobiva negativan predznak uzimajući u obzir cijelu središnju Istru. Podatke možete pratiti na ovom linku.

Riječ je o dijelu Limske drage koja je najduža draga u Hrvatskoj. Limska draga morfološki je nastavak nekada stalnoga korita rijeke, koja je prije izdizanja vapnenačke istarske ploče i nastanka Pazinskoga ponora tekla istočno od današnjega grada Pazina. Dužina drage (obuhvaćajući i njen potopljeni dio, Limski zaljev) je oko 40 km.

Osim standardnih parametra (temperatura i vlažnost zraka, smjer i brzina vjetra te oborine) bilježimo i podatke o temperaturi tla s više dubina, što posebno zanimljivo može biti znanstvenicima i poljoprivrednicima, naročito u budućnosti kada ćemo moći govoriti o višegodišnjem nizu podataka.

Svi podaci javno su dostupni, a arhivu ćemo rado ustupiti školama i ostalim neprofitabilnim organizacijama u cilju raznih istraživanja koja mogu doprinijeti boljem razumijevanju toplinskih kapaciteta tla, ali i odnosa zrak-tlo. Uz dogovor s našom ekipom moguć je i edukacijski pregled senzorike na terenu.

Svakako valja istaknuti kako projekt nije vremenski ograničen, već će se provoditi “do daljnjega”, za što smo osigurali sredstva za redovno održavanje opreme. Zahvaljujemo se INA-i što je prepoznala važnost provođenja ovakvih projekata i na mikrolokacijama, te se nadamo sličnim projektima i u budućnosti. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti