Zbog vremenskih neprilika u Istri kasni sadnja paprika i pomidora, jagode se ne beru zbog blata

Objavljeno: 19. svibnja 2019. u 18:24h

Ovih je dana puno posla na oranicama i u voćnjacima, ali zbog mokrog tla poljoprivrednici ne mogu u nasade. Sve na polju kasni, piše Glas Istre.


– Tko još nije posadio sadnice pomidora, paprike, tikvica i sličnog bolje da pričeka još nekoliko dana, jer ono što će se kasnije saditi izaći će na toplo i prije će se razviti u odnosu na sadnice koje su već ranije posađene. Što se sadilo prije 20 dana ne raste, jednostavno stoji, za Glas Istre kaže Dorian Siljan, ekološki proizvođač povrća iz Valbonaše između Pule i Banjola.

Povrtlari su, kako kaže, skloni prilagođavanju vremenskim (ne)prilikama, ovisno o razvoju situacije odlučuju čega više, a čega manje saditi. No, ova sezona previše je čudna i nepredvidljiva.

– Da, hladno je za ovo doba godine, a to su biljke koje vole toplije. Problem je ako su noćne temperature ispod 15 stupnjeva Celzija, a imali smo i 6, 7 stupnjeva. Bura i mokro tlo kombinacija je koja ne pogoduje paprici, pomidorima, tikvicama. Sve se to odražava i na urod koji će biti kasniji, vjerojatno će ga biti i manje. Mala biljka uđe u fazu cvjetanja, a ne razvija se lisna masa, što znači da ima manje hrane i automatski je manje uroda, objašnjava Siljan.

Na pitanje znači li to i skuplje povrće na štandovima tijekom ljeta, odgovara da to nije nužno tako, ali je vrlo izvjesno. (Zvjezdan STRAHINJA/Glas Istre).

Komentiraj

Povezane vijesti