Zbog toplinskog vala u Australiji masovno ugibaju divlje životinje

Objavljeno: 24. siječnja 2019. u 19:22h

Australija obara sve rekorde s dnevnim temperaturama do 49 i noćnim do 36 Celzijevih stupnjeva. Toplinski val traje već gotovo dva tjedna, a dosad najviša temperatura, 49,5 Celzijevih stupnjeva, zabilježena je u gradiću Port Augusta u južnoj Australiji, prenosi Jutarnji list.


Za usporedbu, najviša temperatura ikad zabilježena u povijesti Australije je 50,7 Celzijevih stupnjeva na Oodnadatta aerodromu u južnoj Australiji 1960. godine.

Kako trenutno stvari stoje, i taj bi rekord uskoro mogao “pasti”.

Ekstremne vrućine u Australiji prouzročile su mnogo štete. Osim što se od nesnosne vrućine tope ceste, uzrokovale su i masovno ugibanje životinja.

Rendžeri su jučer pronašli 40 mrtvih divljih konja u gradu Alice Springs u Sjevernom teritoriju, a još njih 50 bilo je u tako teškom, dehidriranom i izgladnjenom stanju da su ih morali eutanazirati. Jedan od stanovnika koji se u tom trenutku našao u blizini rekao je da je još uvijek u šoku od onoga što je vidio.

“Bio sam shrvan. Nikad nisam vidio tako nešto, toliko tijela. Ne mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo”, rekao je Ralph Turner za BBC

Njegov sugrađanin dodao je da se na tom mjestu inače nalazi jezero, ali kad je presušilo, konji nisu imali kamo otići. Od žeđi u Australiji umiru stotine magaraca, šišmiša, pa čak i deva. Tijekom samo dva dana ekstremnih temperatura u studenom uginulo je 23 tisuće šišmiša tzv. letećih lisica, što je trećina populacije te vrste. (Jutarnji list).

Povezane vijesti