Zatišje na Atlantiku, gotovo tri puta manje stradalih od uragana ove sezone

Objavljeno: 04. prosinca 2021. u 12:38h

Nakon završetka ovogodišnje sezone uragana na Atlantiku pred nama je kratka analiza i usporedba s prethodnom godinom, koja je iznenadila svjetske meterologe.


Naime, posve neočekivano ovogodišnja sezona uragana na Atlantiku bila je znatno slabija od prethodne, u tolikoj mjeri da je u posebno tihoj završnici sezone čak i CNN zaključio kako se radi o neočekivanom odstupanju.
“Na svijetu nije bilo velikih (kategorija 3+, maksimalni vjetar >=178 kilometara na sat) formacija uragana/tajfuna/ciklona od 25. rujna. Sve ostale sezone uragana u satelitskoj eri (od 1966.godine) imale su najmanje dvije globalne velike formacije uragana između 26. rujna i 19. studenog”, pojasnio je Phil Klotzbach, znanstvenik na Državnom sveučilištu Colorado.

Ipak, sezona je počela sasvim drugačije kada je u njenoj prvoj polovici SAD pogodilo osam oluja s imenom: Claudette, Danny, Elsa, Fred, Henri, Ida, Mindy i Nicholas. Sveukupno protekle godine na cijelom Atlantiku zabilježeno je 21 ukupnih oluja i 7 uragana, što je prepolovljena brojka iz 2020. kada je zabilježeno 30 oluja (rekord) i čak 14 uragana.

Pozitivan smjer je svakako i to što je ukupno smrtno stradalo gotovo tri puta manje osoba nego 2020. njih 161, usporedno s 417 stradalih osoba prošle godine.

Najveći uragan sezone bio je uragan Ida 4. kategorije koji je harao od 26. kolvooza do 1. rujna pri ćemu je stradalo 72 osoba direktno i 43 u indirektnim posljedicama uragana. Dakle, ukupno je Ida oduzela 125 života, daleko najviše prošle godine.

Ono što se čini neobičnim su financijske posljedice šteta koje su premašile 70 milijardi dolara, što predstavlja rast od 20 milijardi dolara te čine sezonu 2021. četvrtom najgorom u povijesti. Svakako se ovdje nešto pita i inflaciju, no za daljnje pojašnjenje znatne financijske štete trebat ćemo pričekati ekonomske analize.

Što se tiče velikih uragana, onih jačine treće i jačih kategorija, njih je zabilježno 4, što je također smanjenje u odnosu na 7 protekle godine, no ono je u okviru prosjeka i realnijih očekivanja.

Foto: Paul Chiasson / The Canadian Press via AP.

Povezane vijesti