Zašto jučerašnju pojavu nazivamo tornadom, a ne pijavicom

Objavljeno: 02. kolovoza 2021. u 15:28h

Na jučerašnju pojavu tornada iznad središnje Istre mnogi su reagirali izjavom “to je obična pijavica”, no nije bila riječ o pijavici već o pravom tornadu. Zašto govorimo o tornadu, a ne o pijavici pročitajte u nastavu teksta.


Pijavica je intenzivan cilindrični vrtlog koji se obično javlja kao oblak u obliku lijevka iznad vodene površine i povezan je s oblakom kumulusnog porijekla. No, pijavica se često definira i kao “tornado nad vodenom površinom”.

Upravo zbog toga razdvajanje pojma pijavica od tornada predstavlja problem bi skupljanju i obradi podataka, no nejasnoće nam je pomogla razjasniti meteorologinja DHMZ-a Tanja Renko čija je specijalnost proučavanje vrtložnih pojava.

Postoje dva načina nastanka tornada, odnosno pijavica iznad morske površine. Prvi je tornado koji nastaje kao dio mezociklone, što je jučer bio slučaj, dok je drugi tornado (pijavica) koji nije dio veće mezocirkulacije (nemezociklonalni), već nastaje duž stacionarne ili slabo pokretne linije konvergencije zraka.

Nemezociklonalna tornada su uglavnom mali i razmjerno slabi vrtlozi koji prvo nastaju pri tlu, a pri interakciji s oblakom kumulusnog porijekla se uzlaznim strujanjima mogu protegnuti do podnice oblaka i formirati tornado.

Većina pijavica na Jadranu nastaje na ovaj drugi način, dakle radi se uglavnom o nemezociklonalnim tornadima, pojasnila nam je Tanja Renko. Ako se takav vrtlog javi nad kopnenom površinom nazivamo ga kopnenom pijavicom.

Nemezociklonalna tornada, odnosno pijavice tipično se razvijaju u ranom stadiju oluje tijekom faze uzlazne struje, dok se mezociklonalna tornada javljaju tijekom zrelog stadija superćelije kada se jake silazne struje organiziraju oko glavne uzlazne struje, navodi Renko.

Upravo tome svjedočili smo jučer, kada se tornado iznad središnje Istre javio u zrelom stadiju ćelije koja je pristigla čak iz doline rijeke Po.

Pojednostavljeno – i morske pijavice su zapravo tornada, no slabija nemezociklonalna koja se javljaju u početnoj fazi oluje. Ako se vrtlog na moru javi u sklopu superćelije (mezociklone) tada možemo govoriti o tornadičnoj pijavici.

Vrtlozi koji se javljaju iz dugoživućih superćelija u zreloj fazi i mezociklone kao što je jučer bio slučaj u središnjoj Istri nazivaju se tornadima. Njihova snaga i obim lijevka jako se razlikuju, no uglavnom su snažniji od (morskih) pijavica, odnosno nemezociklonalnih tornada. (P.R/IM).

Dodatak povodom varaždinske kopnene pijavice 27.08.2021. 

Postoje 4 vrste vrtložnih pojava: pijavica, kopnena pijavica, tornado i tornadična pijavica. RAZLIKE SU VELIKE! Tornado i tornadična pijavica nastaju u sklopu mezociklone i dugoživućih superćelija negdje pri kraju životnog vijeka sustava koji nerijetko putuje 100, 200, 300 km…kao što je bio slučaj u središnjoj Istri. Pijavice i kopnene pijavice javljaju iz “običnih” kumulonimbusa, najčešće na početku razvoja jakog sustava. Usprkos tome i one mogu biti snažne, ali meteorološki je riječ o velikim razlikama.

 

Povezane vijesti