Započela gradnja akumulacije Červar Porat-Bašarinka kapaciteta gotovo milijun kubika vode

Objavljeno: 24. travnja 2019. u 18:55h

Sustav navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka najveći je projekt za istarsku poljoprivredu. Pripreme su trajale dugo, ali su napokon započeli radovi koji će potrajati tri godine, doznaje Glas Istre od županijskog pročelnika zaduženog za poljoprivredu Ezia Pinzana.


Akumulacija se prostire na 16 hektara površine i sadržavat će gotovo milijun kubika vode što će biti sasvim dovoljno za sve poljoprivredne površine koje gravitiraju tom sustavu. Akumulacija će se puniti vodom iz izvora Gradole u mjesecima kada je potrošnja vode na Poluotoku manja.

Točnije odobreno je punjenje akumulacije iz Gradola od 1. listopada do 1. svibnja. Sustav Gradole kapacitiran je za ljetnu potrošnju, pa korištenje vode u mjesecima kada je potrošnja manja i viškovi vode praktički odlaze u more odgovaraju i vodoopskrbi, dodaje Pinzan.

Južno od akumulacije voda će teći prirodnim padom, a za navodnjavanje sjeverno od akumulacije koristit će se pumpe.

Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka vrijedan 110,6 milijuna kuna započeo je početkom travnja, nakon što je prošlog mjeseca, na Plitvičkim jezerima, potpisan Ugovor o javnoj nabavi radova.

Kako najavljuje župan Flego, u Istarskoj županiji planiramo još nekoliko sustava javnog navodnjavanja. Sljedeći na redu je na području Grada Umaga u Petroviji, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 hektara, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice. (Glas Istre).

Komentiraj

Povezane vijesti