Zagreb: Kako je u tridesetak godina nestao najhladniji tjedan u godini…

Objavljeno: 04. siječnja 2019. u 14:34h

Najhladniji mjesec u Hrvatskoj je siječanj. Najhladniji tjedan bio je nekad drugi siječanjski tjedan, a najhladniji dani oni između 10. i 14. siječnja. Stoga je i sasvim jasno da su naši stari u ovo vrijeme najčešće izgovarali rečenicu “Toploga siječnja da nas Bog sačuva”. Uz blagdan Bogojavljanja vezuje se izreka: “Tri kralja prvo bez mesa nego bez bure”, piše Dunja Mazzocco Drvar za RTL.


Tog najhladnijega tjedna u godini, međutim, više nema! Štoviše, u najnovijem periodu od trideset godina, kojega ćemo smjeti nazvati najnovijom klimom tek za dvije godine, kad se posve odvoji od još uvijek aktualnog službenog klimatskog perioda 1961.-1990., ne samo da nema te hladnoće nego smo dobili i novi siječanjski maksimum, 12. siječnja. Razlika u prosječnoj najvišoj temperaturi u Zagrebu na taj dan u ova dva tridesetogodišnja perioda iznosi više od 5 stupnjeva!

To bi slikovito značilo da smo mi, koji smo u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća u ovo doba godine bili na školskim praznicima, mogli biti prilično sigurni da ćemo se tih dana šetati, klizati, pa i sanjkati na temperaturi oko nule, dok naša djeca danas imaju puno veću vjerojatnost za završetak praznika bez zimskih radosti. (Dunja Mazzocco Drvar/RTL).

Komentiraj

Povezane vijesti