Zadržat ćemo LJETNO VRIJEME, evo što o tome kaže Korado

Objavljeno: 02. rujna 2018. u 08:35h

Europska komisija predložit će da se u cijeloj Europskoj uniji odustane od prakse pomicanja kazaljki na satu dvaput godišnje, piše Glas Istre.


Iznio je to u petak na njemačkoj televiziji ZDF predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, a pritom su mnogi naši mediji različito protumačili njegov stav – zagovara li on ljetno ili zimsko računanje vremena.

U stranim medijima može se lako provjeriti što je Juncker rekao nakon objava rezultata internetske ankete provedene od lipnja do sredine kolovoza.

– Pregledali smo rezultate, milijuni su uvjereni da će u budućnosti ljetno računanje vremena trajati cijele godine. I to je ono što će se dogoditi. Ljudi to žele, to ćemo učiniti, rekao je Juncker za ZDF, a prenio je i Deutsche Welle (DW).

– Ljetno i zimsko računanje vremena je jedna od velikih monada koju su smislili za vrijeme Prvog svjetskog rata i još se dugo i održala. Svaki put kada se mijenjalo vrijeme bilo je 20 do 30 mrtvih više u Europi, ostanemo li na jednom vremenu bit će ih za toliko manje. Bilo je i infarkta, prometnih nesreća, neispavanih na cesti, svega, rekao nam je poznati astronom i popularizator znanosti Korado Korlević na pitanje da nam komentira trend koji je zavladao Europom – sve jače zahtjeve za ukidanjem sezonskih promjena sata.

Na anketi, koju je financirala Europska komisija, više se od 80 posto Europljana izjasnilo da želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, a većina od njih želi zadržati upravo ljetno vrijeme. Anketi se odazvalo rekordnih 4,6 milijuna ljudi! (Z. S/Glas Istre)

Komentiraj

Povezane vijesti