Za vikend moguće jake oluje, DHMZ izdao oštro narančasto upozorenje

Objavljeno: 21. lipnja 2019. u 23:01h

Iako je i prijašnjih dana bilo grmljavinskih pljuskova, a lokalno je na sjeveru Istre pala obilnija kiša, glavna destabilizacija atmosfere tek predstoji.


Vikend će obilježiti djelomice sunčano, ali i nestabilno vrijeme uz česte pljuskove praćene grmljavinom, dok će na moru biti izoliranih neverina. Oborine će biti nejednoliko raspoređene, stoga lokalno može biti vrlo obilnih količina, a ponegdje tek nekoliko kapi. Atmosfera će se značajnije destabilizirati već u ponedjeljak poslijepodne, te naročito navečer.

Povodom nadolazećeg pogoršanja vremena, DHMZ je putem platforme Meteoalarma za Istru i Kvarner izdao oštro narančasto upozorenje. Upozorenje za ponedjeljak odnosi se na pojavu izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, a lokalno je moguće i nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 %.

Oštro narančasto upozorenje izdano je i za karlovačku te zagrebačku regiju, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje.

I na produktima WRF-a možemo uočiti kako će postojati vrlo povoljni uvjeti za razvoj nevremena. Meteoadriatic portal također piše kako će uvjeti u atmosferi pogodovat iniciranju multićelijskih, a ponegdje i superćelijskih konvektivnih sustava.

WRF modeli finije rezolucije sugeriraju početak konvektivnih procesa u Jadranu već sredinom ponedjeljka, a eskalaciju tijekom popodnevnih sati kad će se sustavi premještati u smjeru zapad-istok prema istočnoj obali Jadrana.

Tijekom popodneva i prema kraju dana, olujni sustavi će se kreirati i u unutrašnjosti regije, osobito Lika, Gorski kotar, Slovenija, središnja i sjeverna Hrvatska, a navečer Slavonija te BiH.

Očekivani lokalni maksimumi oborive vode do 50 mm sugeriraju na mogućnost značajnih količina oborine, mjestimice. Uslijed visoke nestabilnosti vrlo vjerojatna je pojava lokalne tuče.

Na moru treba svakako upozoriti i na moguće lokalno olujne/orkanske udare vjetra u blizini konvektivnih sustava. Pojava pijavice/tornada nije isključena. U skladu s time, izlazak na more u manjim plovilima nikako nije preporučljiv.

Pratite službena upozorenja državnih službi i ne izlažite se opasnosti, piše Meteoadriatic na svojoj Facebook stranici. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti