WMO potvrdio da je -69,9 °C izmjeren na Grenlandu rekord za sjevernu hemisferu

Objavljeno: 29. rujna 2020. u 10:56h

WMO je potvrdila da je -69,9 °C najniža izmjerena temperatura zraka na sjevernoj hemisferi od kada postoje mjerenja. Izmjerena je 22. prosinca 1991. na automatskoj meteorološkoj postaji na Grenlandu, prenosi DHMZ.


Ovaj temperaturni rekord za sjevernu hemisferu otkrili su nakon gotovo 30 godina od kada je izmjeren klimatski detektivi WMO arhiva meteoroloških i klimatskih ekstrema (Arhiv). Time je -67,8 °C temperatura zraka izmjerena u ruskom gradu Verhojansk (u veljači 1892.) i selu Ojmjakon (u siječnju 1933.) pala na drugo mjesto.

Najniža temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi -89,2 °C, a izmjerena je 21. srpnja 1983. na Antarktiku na meteorološkoj postaji Vostok koja se nalazi na velikoj nadmorskoj visini.

Automatska meteorološka postaja radila je dvije godine u ranim 1990-im kao dio mreže koju je postavilo Sveučilište Wisconsin-Madison kako bi se zabilježili meteorološki uvjeti oko vrha grenlandskog štita tijekom projekta Greenland Ice Sheet. Godine 1994. postaja je vraćena u laboratorij na testiranje, a zatim je poslana na korištenje na Antarktik.

To je bilo prije nego što je WMO počeo provjeravati globalne ekstreme, naime Arhiv je osnovan 2007. godine. Mjerenja s Grenlanda su tek izašla na vidjelo nakon što je panel znanstvenika koji su se bavili polarnom klimom saznao koji su znanstvenici bili prvotno uključeni u istraživanje.

Povjerenstvo je pohvalilo znanstvenike na projektu jer su sačuvali podatke umjeravanja i meta podatke mjerenja koje je obavljeno prije toliko vremena. To ukazuje na visok stupanj detaljnog i kvalitetnog motrenja. (WHO/DHMZ).

Komentiraj

Povezane vijesti