Vulkan Kilauea na Havajima ponovo erumpirao

Objavljeno: 01. listopada 2021. u 15:54h

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih u svijetu, ponovo izbacuje lavu, ali zasad samo iz glavnog kratera i ne prijeti nastanjenom području, priopćile su u četvrtak vlasti.


– Vulkan izbacuje lavu do visine petokatnice, objavio je na Twitteru Američki geofizički zavod (USGS) uz video snimku.

Prve pukotine u krateru Halema’uma’u na vrhu vulkana pojavile su se u srijedu poslijepodne. Ubrzo su se pretvorile u “potoke lave” užarene do više od 1100 Celzijevih stupnjeva, dodaje USGS.

Redovite erupcije Kilauee od 1950-ih privlače turiste. Uprava nacionalnog parka Havajski vulkani, u kojemu je vulkan, počela je mobilizirati osoblje u očekivanju većeg broja gostiju.

– Pripremamo se za veći broj posjetitelja tijekom vikenda, rekla je za časopis Honolulu Star Advertiser glasnogovornica parka Jessica Ferracane.

Erumpcija Kilauee zasad nije prijetnja, ali Vulkanski opservatorij USGS-a na Havajima “i dalje pomno prati situaciju” jer je “početak erupcije dinamičan i neizvjestan”, dodaje zavod.

Kilauea je jedan od pet vulkana na Havajima, najvećem otoku u pacifičkom arhipelagu.

2018. u erumpciji Kilauee uništene su stotine kuća. Dvadesetak ljudi koji su s broda promatrali magmu kako se slijeva u more ozlijeđeni su, među kojima jedan teško, u prskanju lave. (HRT).

Povezane vijesti