Vrijeme je za perzeide, vrhunac sutra!

Objavljeno: 11. kolovoza 2018. u 12:59h

Ljeto nam donosi najpoznatiju nebesku meteorsku predstavu. Ove godine nam Mjesec svojim sjajem neće smetati da vidimo i najslabije meteore, piše Zvjezdarnica.


Svake godine Zemlja presijeca stazu kometa Swift – Tuttle i tada se na nebu vide meteori Perzeidi. To se događa u noći 12. na 13. kolovoza. No, Perzeidi će se moći vidjeti i nekoliko dana prije i nakon tog datuma njihovog maksimuma.

Očekuje se da će te noći biti 60 do 80 meteora u jednom satu. No, ako Zemlja naleti na gušći oblak prašine, može ih biti i puno više, tada kažemo da se dogodio meteorski pljusak. To ne možemo znati u naprijed pa nam preostaje samo da ih promatramo i nadamo se da će ih biti što više.

Za promatranje meteora vam ne treba ikakva oprema. Ovogodišnji Perzeidi bit će baš u vrijeme kada Mjesec neće biti na nebu pa nam neće ometati pogled na tamno nebo.

Pripremite si ležaljku, postavite je na mjesto odakle jasno vidite nebo, gdje vam ne smetaju svjetla kojekakvih lampi. Što tamnije to bolje. Udobno se zavalite u nju, podignite pogled prema gore i uživajte.

Nakon 10-15 minuta kada vam se oči akomodiraju na mrak, ugledat ćete na tisuće zvijezda. Promatrajte ih i vidjet ćete kako meteori jure među njima. Svako malo, zabljesnut će u tišini zvijezda padalica. Probajte ih brojati. Promatrajte koje su boje i kakvog su sjaja. (Zvjezdarnica).

Komentiraj

Povezane vijesti