Vremenske katastrofe diljem svijeta prouzročile su 20 milijardi dolara više štete nego prošle godine

Objavljeno: 27. prosinca 2021. u 08:15h

Deset najtežih vremenskih katastrofa ove godine prouzročilo je više od 170 milijardi dolara štete, 20 milijardi dolara više nego 2020., objavila je u ponedjeljak britanska humanitarna skupina.


Svake godine britanska dobrotvorna organizacija Christian Aid izračunava troškove vremenskih incidenata kao što su poplave, požari i toplinski valovi prema zahtjevima osiguranja i izvješćuje o rezultatima.

U 2020. utvrdila je kako je deset najskupljih vremenskih katastrofa na svijetu prouzročilo štetu od 150 milijardi dolara, čime je ovogodišnji ukupni porast od 13 posto.

Christian Aid je izračunao kako trend rasta odražava učinke klimatskih promjena koje je stvorio čovjek i dodao da je u deset dotičnih katastrofa također poginulo najmanje 1075 i raseljeno 1,3 milijuna ljudi.

Muškarac stoji ispred uništene kuće nakon što su poplave izazvale veliku štetu u Schuldu kod Bad Neuenahr-Ahrweilera, zapadna Njemačka, 17. srpnja 2021. (Christof Stache / AFP).

Najskuplja katastrofa u 2021. bio je uragan Ida, koji je pogodio istočni dio Sjedinjenih Država i prouzročio štetu od oko 65 milijardi dolara. Nakon što se srušio na Louisianu krajem kolovoza, krenuo je prema sjeveru i izazvao velike poplave u New Yorku i okolici.
Spektakularne i smrtonosne poplave u Njemačkoj i Belgiji u srpnju sljedeće su na popisu s gubitkom od 43 milijarde dolara.

Zahlađenje i zimska oluja u Teksasu koja je uništila električnu mrežu goleme države koštala je 23 milijarde dolara, nakon čega su uslijedile poplave u kineskoj provinciji Henan u srpnju koje su koštale oko 17,6 milijardi dolara.

Ostale katastrofe koje koštaju nekoliko milijardi dolara uključuju poplave u Kanadi, kasno proljetno smrzavanje u Francuskoj koje je oštetilo vinograde i ciklon u Indiji i Bangladešu u svibnju.

U izvješću se priznaje da njegova procjena uglavnom pokriva katastrofe u bogatim zemljama u kojima je infrastruktura bolje osigurana i da je financijski iznos katastrofa za siromašne zemlje često neprocjenjiv.

Naveden je primjer Južnog Sudana gdje je poplavama pogođeno oko 800.000 ljudi.

“Neki od najrazornijih ekstremnih vremenskih događaja 2021. pogodili su siromašnije zemlje, koje su malo pridonijele izazivanju klimatskih promjena”, navodi se u priopćenju izvješća.

Sredinom prosinca najveći svjetski reosiguravač Swiss Re procijenio je da su prirodne katastrofe i ekstremni vremenski događaji ove godine prouzročili štetu od oko 250 milijardi dolara.

Rečeno je da ukupni iznos predstavlja povećanje od 24 posto u odnosu na prošlu godinu i da je trošak samo za industriju osiguranja četvrti najveći od 1970. godine. (Times of Israel)

Photo credit: The Daily Advertiser

Povezane vijesti