Jedan od vodećih ekologa ispričao se zbog klimatskog alarmizma te ustvrdio da to nije naš najveći problem

Objavljeno: 15. srpnja 2020. u 10:04h

U ime svih ekologa ispričao bi se zbog “klimatskog straha” kojeg smo proizveli u posljednjih 30 godina, napisao je Michael Shellenberger na svojoj web stranici i u burnoj raspravi prikupio gotovo 4000 komentara čitatelja.


Michael Shellenberger rođen je 1971. godine, američki je pisac, klimatski i ekološki aktivist, suosnivač Breakthrough Instituta i osnivač programa Environmental Progress. Magazin Time 2008. godine dodijelio mu je godišnju nagradu kao najzaslužnijem pojedincu u domeni ekologije i zaštite prirode.

U svom šokantnom obratu u kojem tvrdi kako se klimatske promjene događaju, no one nisu naš najveći problem iznio je nekoliko točaka o kojima više piše u svojoj novoj knjizi koja je prema svemu sudeći njegov prelazak u “drugi tabor”:

1. Ljudi ne izazivaju šesto masovno izumiranje
2. Amazonska prašuma nisu pluća svijeta
3. Klimatske promjene ne pogoršavaju klimatske katastrofe
4. Požari su se smanjili za 25 % u svijetu od 2003. godine
5. Površina koju koristimo u stočarstvu smanjila se za područje koje je veliko gotovo kao Aljaska (op.a. površina Aljaske iznosi 1.718.000 km²)
6. Nagomilavanje drva za ogrjev i gradnja kuća u blizini šuma najzaslužniji su za požare u Australiji i Kaliforniji, a ne klimatske promjene
7. Emisija CO2 smanjuje se u većini bogatih zemalja uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku od sredine 1970-ih
8. Nizozemska je postala bogata prilagođavajući se životu ispod razine mora, a ne siromašna
9. Proizvodimo 25 % više hrane nego što nam treba, a viškovi će se povećavati s porastom globalne temperature zraka
10. Gubitak staništa i krivolov veće su prijetnje vrstama od klimatskih promjena
11. Drvni ogrjev puno je štetniji za ljude i divlje životinje od fosilnih goriva
12. Sprječavanje budućih pandemija zahtjeva industrijsku (intenzivnu) poljoprivredu, a ne suprotno (op.a. ekološku)

Autor ističe kako zna da ove tvrdnje zvuče poput klimatskog skepticizma ili kao poricanje klimatskih promjena, no to samo pokazuje snagu klimatskog alarmizma. U stvarnosti, gornje činjenice dolaze iz najboljih dostupnih znanstvenih studija uključujući one koje su proveli ili prihvatili IPCC, FAO i međunarodna unija za zaštite prirode (IUCN) te brojne druge.

Također, u svom obraćanju čitateljima, Michael Shellenberger ističe kako nije “desni” klimatski aktivist te opisuje svoju bogatu biografiju. Već sa 16 godina postao je ekolog, sa 17 je živio u Nikaragvi gdje je pokazao solidarnost sa socijalističkom revolucijom Sandinista itd.

Dio 20-ih godina proveo je u Amazoni s tamošnjim farmerima, a u svojim se 30-ima zalagao se za obnovljive izvore energije i uspješno je pomogao uvjeriti Obaminu administraciju da u njih uloži 90 milijardi dolara.

Na temelju svojih saznanja i 30-godišnjeg rada u domeni zaštite prirode Michael Shellenberger ove godine objavio je novu knjigu naslova “Apokalipsa nikada” koja pokriva teme poput klimatskih promjena, krčenja šuma, plastičnog otpada, izumiranja vrsta, industrijalizaciju, proizvodnju mesa, nuklearnu energiju i obnovljive izvore energije. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti