Visinska ciklona na nekoliko dana odgađa veće vrućine, noćas mogući pljuskovi

Objavljeno: 24. lipnja 2020. u 13:24h

Posljednjih nekoliko dana zahvaljujući utjecaju visinske ciklone u dijelovima BiH i Srbije bilo je snažnih pljuskova uz lokalne poplave, dok su naši krajevi ostali pošteđeni tzv. lipanjskog monsuna.


Na vrijeme iduća 2 dana utjecat će nova visinska ciklona sa središtem iznad Austrija koja je značajno slabije razvijena u odnosu na prošlu. U takvim situacijama u zapadnom dijelu Hrvatske uključujući Istru valja očekivati umjerenu destabilizaciju atmosfere.

Prema većini modela u noći na četvrtak raste mogućnost pojave mjestimične kiše i lokalnih grmljavinskih pljuskova. Njihov intenzitet nezahvalno je detaljnije prognozirati, jer su visinske ciklone vrlo nepredvidljive, naročito u najtoplijem godišnjem dobu.

U noći će zapuhati bura, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma za četvrtak izdao žuto upozorenje za more zapadne Istre i Kvarner. Udari bure na moru prema njihovom prognozama mogu dostizati 75 km/h.

Visinska ciklona tako će na nekoliko dana odgoditi veće vrućine, no ljetoljupci ne trebaju biti zabrinuti. Već za vikend stižu prve “prave” vrućine uz vrijednosti temperature iznad 30 °C, a u kopnenom dijelu zemlje mogli bi mjeriti i 35 °C. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti