Više od 4000 udara munja iznad Istre, lokalno palo 100 mm kiše

Objavljeno: 07. lipnja 2018. u 17:01h

Već rano ujutro mogli smo uočiti kako je atmosfera značajno nestabilnija u odnosu na srijedu, a na otvorenom moru zapadne Istre razvio se i izolirani grmljavinski sustav koji nije zahvatio obalu.


Nakon što se prvi sustav s otvorenom mora odmaknuo prema Italiji, u neposrednom zaleđu došlo je do razvoja snažnih grmljavinskih sustava koji su se konstantno obnavljali na gotovo istom području.

Zabilježeno je čak 4000 udara munja, uz konstantnu grmljavinu i sijevanje padala je jaka kiša, a povremeno je doletjelo i pokoje krupno zrno tuče. Na svu sreću, tuča prema trenutnim informacijama nije bila tako česta pojava kao prijašnjih dana.

Do 100 mm kiše

Prema neslužbenim informacijama s terena, lokalno je palo do 100 mm kiše, odnosno u samo nekoliko sati premašena je količina koju valja očekivati tijekom cijelog mjeseca!

Obilna kiša mjestimice je uzrokovala velike probleme, a pod vodom se našao i dio Istarskog ipsilona.

Što se tiče meteoroloških postaja, najobilnija kiša zabilježena je u Livadama, čak 79 mm. U Bonacima kraj Baderne palo je 35 mm, Lanišću 34 mm, a spomenimo i Pazin (25 mm).

I idući dani donose nam nastavak nestabilnog vremena. Istramet WRF predviđa mogućnost nastanka novih snažnih izoliranih grmljavinskih ćelija, naročito tijekom subote. (P.R./IM).

Komentiraj

Povezane vijesti