Vidljivost perzeida ove godine značajno će smanjivati jarki Mjesec

Objavljeno: 06. kolovoza 2019. u 23:02h

I ove nas godine sredinom kolovoza čeka pljusak zvijezda padalica, zapravo meteorski pljusak ”Perzeidi”, poznat i po nazivu ”suze sv. Lovre”. No, ovogodišnji pljusak morat će se natjecati s jarkim Mjesecom i to baš u noćima kada će biti najizraženiji, piše Astro učionica.


”Zvijezde padalice” nemaju veze sa zvijezdama koje padaju, nego je riječ o meteorima, metalnim ili kamenim nebeskim tijelima koja obilazeći Sunce ulaze u Zemljinu atmosferu te prolazeći kroz nju sagorijevaju. Zbog toga što ta pojava izgleda poput baklje koja pada prema Zemlji, razumljivo je zašto se često naziva zvijezdama padalicama.

Što su Perzeidi ili suze sv. Lovre?

”Perzeidi”, odnosno ”suze sv. Lovre”, koji su najizraženiji, a možda i najpoznatiji meteorski pljusak, uzrokuje komet Swift-Tuttle odnosno činjenica da se njegova putanja oko Sunca križa sa Zemljinom.

Meteorski pljusak naziva se Perzeidima jer se čini kao da izniče iz zviježđa ”Perzej”. Naime, iako se meteori mogu opaziti po cijelome nebu, kada bismo putanje meteora pratili unazad, vratile bi nas u jednu točku, tzv. radijant.

U slučaju Perzeida ta se točka polazišta nalazi u zviježđu Perzej. A zbog toga što je zviježđe Perzej u vremenu kad Zemlja prolazi kroz kometov trag vidljivo sa sjeverne polutke, s te je polutke meteorski pljusak i najvidljiviji.

I za kraj…

Ukratko, meteorski pljusak Perzeidi ove će se godine najbolje moći vidjeti između 12 i 13. kolovoza, posljednjih nekoliko sati prije zore. Gotovo puni Mjesec pomalo će smetati, tako da je meteore najbolje gledati kada Mjesec bude nisko na nebu ili u kratkom razdoblju nakon njegova zalaska. (Astro učionica).

Komentiraj

Povezane vijesti