VIDEO: Palo do 81 mm kiše, nabujale istarske rijeke!

Objavljeno: 28. svibnja 2019. u 08:01h

Nakon promjenjivog ponedjeljka kada je lokalno palo do 34 mm kiše o čemu smo pisali sinoć, noć na utorak donijela je novu, još i obilniju kišu!


Prema našim meteorološkim postajama, u posljednja 24 sata (8 do 8 sati) lokalno je palo do 81 mm kiše koliko je zabilježila postaja u Labinu – Ripenda Vicani. Obilnih 75 mm palo je u Juranima, također na istoku Istre, dok su obližnje postaje zabilježile 10-ak mm manje količine.

Na padinama Učke palo je do 78 mm (Poljane), a obilnih 60 mm zabilježila je i postaja u Umagu (Nazorova). Spomenimo i Poreč (Veleučilište) s također obilnih 53 mm. Na Pazinštini je palo od 39 do 44 mm, dok je najmanje kiše zabilježeno na pulskom području, od 5 do 23 mm.

Velike količine kiše u kratkom vremenskom roku uzrokovale su bujanje istarskih rijeka. Raša je u Potpićnu u 7 sati dosegla čak 546 cm, što je razina redovnih mjera obrane od poplava (na samoj granici s izvanrednim).  Prema dojavama s terena i Mirna je nabujala, a mjestimice izlazi iz korita. Vodostaj u Ponte Portonu iznosi 381 cm.

Uslijed velikih količina kiše nabujala je i Pazinčica, u što se možete uvjeriti u priloženim video zapisima.

Prema predviđanjima modela, glavni oborinski val zapravo tek stiže u noći na srijedu, no uz nejednoliki raspored oborina o čemu ćemo izvještavati tijekom dana. (P.R./IM).

Pazinski krov, video: Čitatelj

Komentiraj

Povezane vijesti