VIDEO: Jako nevrijeme večeras zahvatilo dijelove Istre, zabilježen shelf cloud i ciklonalna plima

Objavljeno: 02. kolovoza 2019. u 22:18h

Izražena fronta tijekom večeri premjestila se preko istarskog područja. Bilo je olujnog naleta vjetra, obilne kiše, tuče, ciklonalne plime, a zabilježen je i fascinantan shelf cloud.


Sukladno očekivanjima, nakon nepodnošljivo sparnog i vrućeg dana uz lokalne grmljavinske pljuskove, preko Istre i Kvarnera navečer se premjestila intenzivna fronta!

Glavno obilježje fronte svakako je bio nalet olujnog zapadnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udar vjetra zabilježila je naša postaja u Labinu na Fortici, a iznosio je 102 km/h. U Poreču su udari vjetra dostizali 101 km/h, a vrijedi izdvojiti i Pulu (96 km/h), Draguzete na Barbanštini (78 km/h) i Rovinj (74 km/h).

Vjetar je pričinio i štete. Prema prvim izvješćima s terena, lokalno ima srušenih stabala, a manje štete na plovilima javljaju i nautičari. Istovremeno s vjetrom more je u samo nekoliko minuta podivljalo, odnosno razvila se izražena ciklonalna plima. Plima je najizraženija bila u Peroju i Puli.

Mjestimice ja pala i obilna kiša. Najobilnije količine zabilježila je naša postaja u Špinovcima gdje je palo 46 mm. U Puli (Stoja) mjerimo 36 mm, Motovunu 34 mm, Poreču 33 mm, Umagu 27 mm, a spomenimo i Buzet s 20 mm. Uslijed obilne kiše, na prometnicama se mjestimice vozilo otežano i usporeno, a dijelovi prometnica u Puli našli su se pod 10-ak centimetara vode.

U nastavku noći vrijeme će se postupno smiriti, a kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana čitajte u našem trodnevnom izvješću. (P.R./IM).

Pula, Bunarina, plimni val! Video: Dalen Kozlevac

Pula, video: Mauro Meden

Pula, video: Sanja Čohilj

Pula, video: Josipa Zelenika

Vrsar, video: David Šverko

Funtana, video: Deja Praznik

Povezane vijesti